Se schimbă Legea Pensiilor! Surpriză pensionari în ziua de Paște. Va intra în vigoare duminică, 2 martie

Așadar, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea 113/2021 pentru completarea art. 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta a fost publicată joi în Monitorul Oficial și urmează să fie aplicată la trei zile după apariția în MO.

Concret, pensionarii au parte de un cadou din partea statului chiar de Paște, având în vedere că Legea 113/2021 prevede ca termenul de prescripție de 3 ani pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit să fie eliminat, informează Administrația Prezidențială.

„Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greșeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, se precizează în Legea nr. 113/2021, care vine în completarea Legii pensiilor din 2010.

Vârstnicii care se află în această situație vor putea primi banii înapoi, fără a mai exista un termen pentru corectarea greșelii.

Raluca Turcan: Proiectul va face dreptate pensionarilor

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripție pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit. Aceștia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor, la momentul calculării pensiei. Până acum, în caz de calcul greșit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripție.

Acest proiect, inițiat de colegul meu Florin Roman, va face dreptate pensionarilor. Din punctul de vedere al statului – al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislația haotică și sistemul învechit de dosar cu șină și calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acționat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste și mai mult, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile și mai ușor.”, spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Sursă foto: Dreamstime