Apariția viespilor ucigașe îi alarmează pe oamenii de știință și pe apicultori, care își fac griji că ar putea distruge populațiile locale de albine.

Specia Vespa mandarina este originară din Asia, dar și-a câștigat apelativul de viespe ucigașă în urma obiceiurilor sale sălbatice de a se hrăni.

Sunt cunoscute că își decapiteaază victimele, le mănâncă puii și apoi iau acele capete decapitate pentru a-și hrăni urmașii. Acul lor poate străpunge cu ușurință costumul apicultorului și, în cazuri foarte rare, pot chiar ucide oameni. Zeci de persoane sunt ucise în fiecare an în Japonia de viespea ucigașă, potrivit Departamentului Agriculturii din Statele Unite.

Viespile ucigașe se întâlnesc și în China și Rusia

Experții vor acum să afle dacă viespile ucigașe se pot „stabili” singure, ceea ce înseamnă că se pot reproduce suficient pentru a crea o populație care se autosusține.

James Crall, profesor de entimologie la Universitatea din Wisconsin, a declarat: „Dacă se pot stabili, atunci albinele vor experimenta presiuni evolutive puternice în următorii ani, pe măsură ce se vor adapta la această nouă interacțiune ecologică”.

Sursa foto: Dreamstime