Directorul general adjunct al Direcției Generale de Dezvoltare Infrastructură Rutieră, Sorin Scarlat ne-a declarat că echipamentul GRIPTESTER și pendulul SRT se utilizează pentru evaluarea rugozităţii la toate categoriile de drumuri cu îmbrăcăminţi bituminoase. „Testul de rugozitate înseamnă aderența cauciucului la suprafața de rulare. Niciun km de autostradă nu este deschis traficului dacă nu trece testul de rugozitate. Pentru acest test utilizăm echipamentul GRIPTESTER și pendulul SRT”, ne-a explicat Sorin Scarlat.

Pentru asigurarea confortului și siguranței circulației în exploatare, la realizarea îmbrăcămintei rutiere se vor utiliza materiale, echipamente și tehnologii care să asigure îndeplinirea condițiilor privind planeitatea, uniformitatea și rugozitatea suprafeței de rulare, corelate cu vitezele practicabile în conformitate cu prescripțiile în vigoare. „Pendulul SRT este un aparat folosit pentru determinarea rugozității suprafeței de rulare a drumurilor și autostrăzilor. Echipamentul GRIPTESTER este mai ușor de utilizat pentru că se remorcheaza în spatele unei autoutilitare  și se poate testa 1 km de autostradă în câteva minute”, ne-a prezicat oficialul CNAIR.

Echipamentul GRIPTESTER este utilizat si acceptat de armata romană si NATO pentru verificarea aderenței la aterizare a avioanelor de război.