Virusul ucigaş din China continuă să se răspândească pe glob. El a ajuns deja în Singapore, Coreea de Sud, Vietnam, Thailanda, Japonia, dar şi în Statele Unite şi chiar în Europa, trei cazuri fiind deja confirmate în Franţa.

Între timp, situaţia este tot mai dramatică în pe teritoriul Chinei. Personalul medical nu mai face faţă numărului mare de îmbolnăviri, unele oraşe, precum Wuhan, au fost închise, autorităţile încearcă să construiască spitale în timp-record, pentru a potoli furia oamenilor care acuză că nu s-au luat măsuri la timp şi s-a apelat deja şi la ajutorul armatei. Presa din Statele Unite vorbeşte deja despre 4000 de persoane infectate cu noul coronavirus (denumit deocamdată 2019-nCoV), mult mai mult decât datele oficiale.

Pe internet au apărut imagini şocante din China, cu persoane bolnave, majoritatea din Wuhan, care cad pur şi simplu pe străzi, răpuse de virusul mortal. Autorităţile nu au confirmat încă autenticitatea acestor filmări.

Măsurile luate în România

Între timp, autorităţile din România iau şi ele măsuri pentru eventualitatea în care coronavirusul va ajunge şi pe teritoriul ţării noastre. Ministerul Sănătăţii a anunţat constituirea unui grup de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus. Grupul se va întâlni săptămânal sau de câte ori este nevoie.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis Direcţiilor de Sănătate Publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional. De asemenea, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost emise atenţionări de călătorie.