Criza financiara are si efecte pozitive asupra pietei financiare autohtone, romanii indreptandu-si atentia catre economisire si investitii prudente, mai mult in instrumente cu grad scazut de risc si mai putin pe piata de capital, sustine Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Decizia spontana de a cumpara o casa si contractarea unui credit in perioada imediat urmatoare, nu par  sa fie deloc investitii inspirate, potrivit specialistilor in domeniu. Astfel, reprezentantii principalelor banci de locuinte din Romania spun ca cea mai buna varianta ar fi economisirea banilor pe o anumita perioada de timp si dupa aceea contractarea unui credit.

Printre avantajele  produselor de economisire-creditare se afla rata fixa de dobanda, flexibilitate in perioada contractului (acesta poate fi majorat sau micsorat), clientul are acces la bani oricand si, nu in ultimul rand,  prima de 15% din suma economisita oferita anual de stat.

Valoarea pietei din Romania in materie de produse de economisire – creditare este de peste 600 de milioane de eruo, iar numarul contractelor se ridica la 180.000 de contracte in 2008.

De exemplu, la BCR Banca pentru Locuinte care ofera trei astfel  de produse, randamentul la economisire poate ajunge pana la 11,2% pe an si implica o dobanda la credit de 5% sau 6% pe an, fixa pe toata perioada creditarii, potrivit lui Petre Tulin, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.

In ceea ce priveste Raiffeisen Banca pentru Locuinte, aceasta este prima banca de economisire-creditare de pe piata bancara romaneasca, iar dobanzile practicate la credite sunt fixe pe perioada de rambursare, respectiv 6% in lei pe an la Creditul Locuinta TA economisire-creditare si, respectiv 7,55 pe an pentru creditul Intermediar pentru Locuinta TA.

Care sunt pe larg avantajele unui astfel de contract, care este mecanismul acestuia, exemple concrete, dar si care sunt influentele pozitive ale crizei financiare asupra acestei nise de piata, puteti afla din filmuletul de mai jos.  

Totodata Herbert Pfeiffer, presedintele EFBS (Federatia Europeana a Bancilor pentru Locuinta) a explicat situatia crizei financiare din SUA. Potrivit acestuia, nu ne aflam la finalul crizei financiare si vor mai exista si alte falimente. Problema Americii a fost ca nu dispune de suficiente economii si a recurs la importul acestora din alte surse, din Europa. „Criza din SUA nu mai este una nationala, ca in anul 1989, ci una internationala, care se reflecta asupra intregii lumi, pentru ca economiile asiatice au fost exportate catre SUA. In acest moment, raportul dintre datorii si venituri este de 130%”, a explicat el.

Si Andreas Zehnder, directorul executiv al EFBS, spune ca ne indreptam spre o era a economisirii si cu mai putin accent pe creditele de consum.

Petre Tulin, presedintele BCR Banca pentru Locuinte

 

 

Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte