In plina criza economica, agentiile de turism care vor sa-si pastreze clientii vor trebui sa lucreze la strategii si sa-si promoveze cat mai bine ofertele.

Totusi, Alin Burcea, manager Paralela 45, este de parere ca nu vor fi reduceri importante întrucat oamenii au nevoie de vacante. Dar, intr-o perioada de criza, cand sunt bani putini, iar bugetele trebuie calculate cu atentie, trebuie sa te gandesti bine ce oferta alegi.

„In noiembrie 2008, efecte majore nu sunt pentru ca urmeaza Revelionul ca principala perioada de vanzare, iar oamenii nu fac rabat de la Revelion. Dar ne asteptam pentru vara lui 2009 sa fie o stagnare sau reducere la plecarile in strainatate, dar si cele de pe litoral. Va avea loc o translatie de la excursiile scumpe catre cele sub 1.000 de euro, in sensul ca lumea va dori sa plateasca mai putin pentru un concediu, dar, daca se poate, la aceleasi conditii”, a declarat, pentru Capital.ro, Alin Burcea.

Ana Maria Moanta, director de marketing al agentiei de turism Marshal, spune ca, dat fiind specificul agentiei (business travel), criza nu-i afecteaza foarte tare. Cu toate acestea, nu va exista cresterea care s-a inregistrat an de an. “Lumea este mai mult panicata din cauza crizei. Incearca sa-si limiteze bugetul, mai ales pe cel de calatorie, care nu este vital. Deocamdata, traficul de calatori nu a scazut foarte tare. Se va simti o scadere, dar nu drastica. E clar ca nu vom mai avea acea crestere de 30% a vanzarilor, care exista de la an la an. Insa oamenii vor mai calatori, cu siguranta, in interes personal sau de serviciu”, a afirmat Ana Maria Moanta.

Specialiştii estimeaza ca, anul viitor, in Romania vor veni aproximativ un million de turisti straini. O cifra oricum foarte mica in comparatie cu Spania, de exemplu, care este vizitată de circa 60 de milioane de turisti straini anual. Vor fi afectate destinatiile de lux, dar vacantele de circuit din Romania – care sunt destul de ieftine – vor atrage, probabil, mai multi turisti straini.