Firmele mici şi mijlocii vor beneficia în acest an 15 milioane de lei pentru susţinerea activităţii prin intermediul programelor cu finanţare de la bugetul de stat derulate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, valoare mai mică cu şapte milioane de lei faţă de cea din 2009.

“Se lucrează la ghidurile de utilizare pe care am dori să le finalizăm la sfârşitul primului trimestru. Bugetul este mai mic pentru că nu mai este inclus programul pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit”, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Maria Pârcălăbescu.

Firmele pot primi astfel finanţare nerambursabilă de la stat prin intermediul a şapte programe care vizează, printre altele, dezvoltarea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, susţinerea femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare.

Celelalte programe se referă la organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, la sprijinirea transferului afacerilor şi la susţinerea accesului firmelor mici şi mijlocii la servicii de instruire şi consultanţă şi sprijinirea meşteşugurilor şi artizanatului.

Se adaugă fondurile structurale

Pe lângă aceste programe Ministerul Economiei mai administrează în domeniul IMM fonduri structurale pentru programe de investiţii mici, mari, internaţionalizare, standardizare şi consultanţă pentru care anul trecut au fost alocate peste 200 milioane de euro.

Oficialul MECMA a precizat că nu poate da informaţii despre bugetul din acest an şi despre data la care firmele pot aplica la aceste programe.

SURSA:Mediafax