Monumentul istoric i-a fost retrocedat lui Dominic Habsburg-Lothringen în 2008, iar dosarul restituit la Parchet a fost deschis în urmă cu opt ani. Pronunțarea a a avut loc în cursul zilei de marți și a fost făcut de judecătorul de Cameră Premilinară la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. În ceea ce privește acuzațiile aduse în dosarului penal, potrivit sursei citate, proprietarul unei clădiri monument istoric era acuzat de distrugerea acesteia, scrie ziaruldeiasi.ro. 

Mai exact, Direcţia Judeţeană de Cultură i-a reproşat lui Dominic Habsburg-Lothringen, care deţine şi Castelul Bran, că nu a făcut nimic pentru protejarea conacului de la Poieni, pe care Primăria Schitu Duca i-l retrocedase în 2008, la doi ani după ce obţinuse şi mult mai cunoscutul edificiu de lângă Braşov. Lăsat însă fără pază, sătenii au luat tot ce se putea, iar conacul a devenit o ruină.

„Constată că rechizitoriul emis la data de 27.08.2019 în dosarul nr. 3087/P/2013, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii cu privire la inculpatul Habsburg Lothringen Dominic“, se arată în minuta încheierii şedinţei de ieri.

Decizia poate fi contestată

De menționat este faptul că decizia luată de Tribunal poate fi contestată într-un termen de trei zile de la comunicare. În același timp, hotărârea a fost anticipată de soluţia pronunţată astă-toamnă în acelaşi dosar, prin care a fost admisă excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei, invocată ca urmare a unor neconcordanţe între actul de sesizare a instanţei şi ordonanţele de începere a urmăririi penale.

Totodată, Direcţia Judeţeană pentru Cultură a fost indicată în mod eronat ca persoană vătămată în cauză, a mai constatat atunci instanţa de Cameră Preliminară.

Amintim faptul că în anul 2013, moştenitorii Principesei Ileana au solicitat Direcţiei de Cultură un aviz pentru scoaterea la vânzare a cea a mai rămas din clădiri şi a terenului de 4,4 ha, de pe care au dispărut şi mulţi copaci.

Preţul cerut a fost unul fără precedent la acea vreme. Este vorba despre suma de 220 de mii de euro. În acest context, Dominic, nepot al Regelui Ferdinand, a rămas în continuare proprietarul locului. Proprietatea a aparţinut mai întâi Regelui Carol I. După naţionalizare, aici a funcţionat o secţie medicală pentru copii cu dizabilităţi, apoi un preventoriu TBC. Dominic, în vârstă azi de 84 de ani, este fiul Principesei Ileana şi moşteneşte şi titlul de arhiduce al Austriei.