Curtea de Apel București a pronunțat miercuri, 30 iunie, soluția în dosarul în care se judeca apelul formulat de fiica lui Dinu Patriciu față de Hotarârea 2851/2019 a Tribunalului București, în procesul în care pârâți sunt fostul director al SIE, Cătălin Constantin Harnagea și fosta sa soție, Lucia Harnagea.

Decizia a fost categorică: Anulează apelul incident, ca netimbrat. Respinge apelul principal, ca nefondat. Obligă pe apelanta-reclamantă la plata către apelantul-pârât Harnagea Constantin Cătălin a sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare; cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti, susine justnews.ro.

Scandalul în justiție dintre Ana Patriciu și fostul șef al SIE a pornit în 2013 de la o datorie. Atunci, fata lui Dinu Patriciu a cerut revocarea unui act notarial, încheiat între Harnagea și fosta sa soție. Prin acel document, Cătălin Harnagea a înstrăinat un imobil soției sale, în condițiile în care împotriva lui se făcuseră demersuri legate de o executare silită.

Ce s-a întâmplat între Patriciu și Harnagea

Potrivit motivării Tribunalului București, în 2007, Dinu Patriciu i-a acordat lui Cătălin Harnagea un împrumut în valoare de 1.168.000 euro, cu o dobândă de 15% pe an. Patru ani mai târziu, Harnagea și Patriciu au decis prelungirea termenului de rambursare a împrumutului până la sfârșitul lui 2012. Ca instrument de garantare, debitorul a pus la dispoziție un bilet la ordin în valoare de 1.535.200 euro, cu scadența în data de 31.12.2012. În cuprinsul convenției de emitere a biletului la ordin, Cătălin Harnagea și-a asumat obligația efectuării unei plăți de 100.000 euro cu titlu de plată anticipată până la data de 31.12.2011, în două tranșe, urmând ca restul datoriei până la concurența sumei de 1.635.200 euro să fie plătită până la data de 31.12.2012. Cum suma nu a fost returnată, Dinu Patriciu a solicitat executarea silită a biletului la ordin unui executor judecătoresc.

După decesul lui Dinu Patriciu, fiica lui, Ana, a continuat procedura de executare silită a lui Cătălin Harnagea. În 2009, Lucia și Cătălin Harnagea au divorțat, iar în martie 2013 cei doi au încheiat un Act de partaj parțial. Ei au susținut la momentul respectiv, că încheierea partajului nu a avut legătură cu executarea silită și că nu a fost încheiat în scopul de a înlesni scoaterea bunurilor din patrimoniu pentru împiedicarea executării silite.

Sursa foto: Dreamstime