‘Acesta (Roşia Montana, n.r.) e unul dintre ele, dar mai sunt şi altele (proiecte economice, n.r.) mai importante. Încă o dată o spun: nimeni nu vrea ca România să fie un mare producător de energie. Nu suntem mai bine importatori, pentru alţii? Pentru România eu zic că e mai bine să fim un mare producător de energie electrică, de gaze, decât să le importăm’, a spus primul ministru, la Antena 3, întrebat fiind dacă există interese din afara României pentru blocarea proiectului de la Roşia Montana.

De asemenea, întrebat fiind cum comentează o serie de informaţii apărute în presa centrală sau online potrivit cărora ONG-uri participante la proteste ar fi finanţate de către oameni de afaceri cu diverse interese financiare, premierul a precizat că România a început să devină un actor tot mai important în cadrul bătăliei economice, dar şi-a exprimat totodată convingerea că majoritatea protestatarilor au participat la manifestaţii din bună credinţă.

‘Pe de o parte eu sunt absolut convins şi am informaţii de la structurile ţării că cei mai mulţi din cei care au protestat împotriva proiectului Roşia Montana sau pentru, o fac cu bună credinţă şi o fac pentru că aşa cred ei că e bine pentru ţară. Evident însă, în acelaşi timp, când vorbim de proiecte mari economice ale României şi de resurse minerale (…) când vorbim de independenţa energetică, inclusiv de autostrăzi, fonduri europene, nu ne e nimeni foarte prieten. Uite, astăzi m-a anunţat Ministerul de Finanţe că a aprobat schema de ajutor de stat pentru fabrica Daimler Benz de la Sebeş. Dacă se face la noi fabrica, înseamnă că nu se mai face într-o altă ţară din zonă. Dacă Dacia Renault merge foarte bine, înseamnă că nu o să mai facă fabrică în altă parte. (…) Toată lumea e într-o bătălie economică. Să nu credeţi că dacă România zice ‘Nu vrem să mai facem grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă’ Bulgaria nu îşi va face o centrală nucleară lângă noi. E o bătălie economică în care România nu a participat în ultimii ani, în care noi am început să contăm pentru că suntem ţara cea mai mare din regiune’, a precizat primul ministru.

În cadrul aceleiaşi emisiuni i-au fost prezentate extrase din cartea funciară din care reiese că Greenpeace Ungaria a cumpărat teren la Roşia Montana. Printre cei care au mai achiziţionat teren în zonă se numără şi Horia Roman Patapievici, despre care Victor Ponta a spus că este ‘un bun investitor imobiliar’,

‘În jurul bunei credinţe şi al intenţiilor corecte şi curate ale oamenilor, fie că e vorba de cei care protestează în Piaţa Universităţii, fie că e vorba de cei de la Roşia Montana, întotdeauna apar profitorii. Profitori politici, care zic: ‘Acum e momentul, hai să ne dăm şi noi cu poporul’, profitori economici sau oameni care pur şi simplu se lasă folosiţi. Tocmai de aceea obligaţia statului, a Guvernului este de a fi atent la absolut toate aspectele iar tot ceea spuneţi dvs şi multe alte lucruri le vom aduce la cunoştinţa parlamentarilor ca să ia în cunoştinţă de cauză decizia’, a mai precizat primul ministru. AGERPRES