La finalul şedinţei BPN al PSD, liderul partidului a subliniat că l-a anunţat de acest lucru pe guvernatorul BNR, cu care a discutat în cursul zilei de luni la telefon.

Victor Ponta a reamintit, în context, că de astfel de probleme se ocupă un organism recent apărut în cadrul Băncii Naţionale a României – Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, condus chiar de guvernatorul Mugur Isărescu şi care colaborează cu vicepremierul şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

"Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon (…) şi l-am anunţat asupra faptului că, din punctul de vedere al Guvernului, suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare pentru orice fel de problemă care poate apărea pe plan european. În rest, cursul de schimb nu doar în România este influenţat. Poate ţara cu care trebuie comparată România – Polonia, a avut o modificare chiar mai semnificativă a cursului de schimb. Deşi Polonia are date foarte bune economice, este evident că şi pentru ţările din afara euro problemele pe plan european, care persistă şi care nu au încă răspuns, influenţează acest lucru. Dar am încredere în modul în care această problemă este gestionată de BNR, iar în ceea ce priveşte acţiunile Guvernului, acestea vor fi coordonate şi gestionate în aceeaşi direcţie cu cele ale Băncii. Încă odată, faptul că ministrul de Finanţe este un cunoscător atât de bun al acestei probleme din Banca Naţională, nu poate fi decât un lucru pozitiv", a detaliat primul-ministru.

El a menţionat că primeşte detalii în privinţa cursului de schimb, adăugând că, în ceea ce priveşte un "subiect atât de delicat", se fereşte să facă alte declaraţii faţă de ceea ce comunică oficial Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară coordonat de guvernatorul BNR, care îl are alături de ministrul de Finanţe.

"Am înţeles cam ceea ce avem noi de făcut, pentru că e o discuţie între BNR şi Guvern, dar este un subiect foarte important şi foarte delicat, şi prefer să aveţi comunicarea direct de la BNR în privinţa prezenţei capitalului bancar grec, vizavi de influenţele de la nivel european şi, sigur de ceea ce se va întâmpla pe plan european", a adăugat Victor Ponta.
Sursa: Agerpres