Victor Negrescu a susținut alocarea a 34 de milioane de euro pentru România

Fondul European de Solidaritate reprezintă un instrument cheie pentru sprijinirea statelor membre afectate de dezastrele naturale, a mai precizat Victor Negrescu.

”În calitate de responsabil al grupului social-democrat din Parlamentul European pentru bugetul european, am susţinut astăzi alocarea a circa 34 de milioane de euro pentru România ca urmare a efectelor dezastruoase produse de inundaţii în vara anului 2022.

Fondul European de Solidaritate reprezintă un instrument cheie pentru sprijinirea statelor membre afectate de dezastrele naturale”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Pagubele cauzate de inundații sunt estimate undeva la 1,31 miliarde de euro

Eurodeputatul a afirmat că a solicitat în repetate rânduri creşterea fondurilor europene pentru situaţiile de urgenţă dar, în pofida solicitărilor noastre din Parlamentul European, fondurile alocate sunt încă insuficiente. Potrivit acestuia, pagubele provocate de inundaţii se ridică conform estimărilor la 1,31 miliarde de euro, sumă care se încadrează în cadrul criteriilor care definesc dezastrele naturale majore, depăşind baremul de 0,6% din Venitul Naţional Brut.

”Pagubele provocate de inundaţii se ridică conform estimărilor la 1,31 miliarde de euro, sumă care se încadrează în cadrul criteriilor care definesc dezastrele naturale majore, depăşind baremul de 0,6% din Venitul Naţional Brut.

Sumele alocate României urmează a fi divizate în trei categorii de acţiuni: circa 22 de milioane de euro pentru costurile operaţiunilor de salvare, furnizarea de apă pentru populaţie şi acţiunile de protejare a zonelor agricole; circa 9 milioane de euro urmează să fie alocate pentru a deconta cheltuielile legate de curăţarea zonelor afectate; circa 2 milioane de euro vor fi alocate pentru lucrările de infrastructură în domeniul apei şi managementului reziduurilor”, a precizat acesta.

Victor Negrescu a spus, de asemenea, că această alocare financiară arată cât de importantă este Uniunea Europeană şi ce înseamnă solidaritatea europeană.

”În calitate de raportor al grupului social-democrat responsabil de acest dosar susţin această alocare financiară şi propun aprobarea rapidă a acestui raport”, a conchis eurodeputatul.

Victor Negrescu, scrisoare către Ursula von der Leyen

Cu puțin timp înainte de discursul de la începutul lunii septembrie privind Starea Uniunii prin care Comisia Europeană anunţă proiectele sale viitoare, europarlamentarul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat din Parlamentul European pentru bugetul european anual şi coordonator în Comisia pentru control bugetar, a transmis o scrisoare către șefa Executivului european, Ursula von der Leyen, în care solicită amendarea temporară a regimului fiscal european, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul pandemiei, prin extragerea costurilor directe aferente ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar, a anunțat acesta într-un comunicat oficial.

Eurodeputatul a motivat demersul său și necesitatea unei astfel de măsuri spunând că războiul din Ucraina a generat cheltuieli neprevăzute, punând o mare povară asupra bugetelor naționale.

Potrivit lui Victor Negrescu, această decizie reprezintă, de asemenea, o soluţie pentru creşterea ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, prin oferirea unui spaţiu fiscal mai amplu pentru suportarea costurilor legate de ajutorul logistic, militar şi umanitar.