Potrivit ministrului, infecția cu noul coronavirus “nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice”. Victor Costache susține că este nevoie de foarte multe resurse pentru a evita îmbolnăvirea populației.

„Trebuie să avem în permanență foarte multe resurse și foarte multe echipamente medicale și să evităm îmbolnăvirea populației”, a declarat Victor Costache într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat când ar putea fi vârful ca număr de cazuri, Victor Costache susține că răspunsul la această întrebare ar putea fi cunoscut peste o săptămână – 10 zile.

De asemenea, ministrul a mai precizat că, în cazul în care se va ajunge la peste 4.000 de îmbolnăviri, pacienții care au o formă mai ușoară a bolii vor fi tratați acasă.

Cifrele sunt neclare

În ceea ce privește un eventual scenariu, ministrul a precizat ca este o situație destul de greu de anticipat.

„Scenariul este greu de anticipat deoarece autorităţile şi Guvernul Orban au luat măsuri foarte stricte. Ceea ce ste contraproductiv este acest aflux de călători din toate ţările din Europa care se întorc. Cifrele nu sunt foarte clare deoarece au intrat prin toate punctele de frontieră. Este din ce în ce mai greu să călătoreşti în această perioadă. Din cele 277 de cazuri, peste 80 la sută sunt cazuri de import şi ceilalţi sunt contacţi ai cazurilor de import”, a adăugat Costache.

Ministrul a adăugat că toate categoriile de vârste pot fi afectate de coronavirus.

„Sunt toate vârstele afectate, sunt şi pacienţi cu patologii complexe, nu există cineva să fie la adăpost de acest virus. Acest lucru s-a întâmplat şi în Europa şi în China. Deci nu există un grup de vârstă care să fie protejat de acest virus”, a precizat Victor Costache.