"În astfel de circumstanţe, există reacţii tipice. Ştiu asta deoarece vin din mediul de afaceri", a explicat Simsek, care anterior a lucra pe Wall Street. 

Acesta a adăugat: "Trebuie să-mi menţin credibilitatea. Am nevoie ca pieţele să înţeleagă că vom supravieţui acestor evenimente". 

Şocul iniţial după tentativa eşuată de lovitură de stat "a trecut în cea mai mare parte" dar există riscuri la adresa inflaţiei din cauza deprecierii lirei turceşti, a afirmat vicepremierul turc. 

Lira turcească s-a apreciat luni cu 3% în raport cu dolarul american, după ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de moneda turcă, după luna octombrie 2008. Dar miercuri seară lira a ajuns din nou la un nivel record scăzut, la 3,0970 dolari. 

Deprecierea vine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri instaurarea stării de urgenţă pentru trei luni în Turcia, afirmând că acest lucru le va permite autorităţilor să acţioneze mai rapid şi mai eficient pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili pentru lovitura de stat eşuată. De asemenea, lira a fost afectată de avertizările agenţiilor de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody's Investors Services privind posibilitatea retrogradării ratingului Turciei, în urma tentativei de lovitură de stat şi de decizia Standard & Poor's Ratings Services de a retrograda ratingul suveran al Turciei. 

Declinul ratei inflaţiei ar putea fi oprit temporar în urma tentativei eşuate de lovitură de stat deoarece lira turcească s-a depreciat semnificativ, a declarat Simsek. 

Şi Fondul Monetar Internaţional a estimat marţi că volatilitatea de pe pieţele financiare turceşti se va calma, după ce Banca Centrală a Turciei a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi instituţiilor financiare, în vederea menţinerii activităţii efective pe pieţele financiare, a declarat joi economistul şef al FMI, Maury Obstfeld, transmite Reuters. 

"Există volatilitate pe pieţele financiare în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Autorităţile de la Ankara, în special Banca Centrală a Turciei, au acţionat eficient furnizând lichidităţi şi estimăm că lucrurile se vor calma, dar va fi nevoie de vigilenţa continuă a autorităţilor turce", a afirmat Obstfeld. 

Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine o politică monetară dură ţinând cont de estimările privind inflaţia, după ce a redus redus, marţi, dobânda de bază pentru a cincea lună consecutiv, apreciind că este un nou pas spre simplificarea politicii monetare. 

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei, comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a redus dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază, la 8,75%, dar a menţinut dobânda repo pe o săptămână la 7,50%, precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%. 

Investitorii internaţionali pe care se bazează Turcia pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare externe ar putea să se retragă din cauza instabilităţii, avertizează analiştii. De asemenea, numărul de turişti străini care vizitează Turcia ar putea scădea semnificativ, ceea ce ar putea face dificilă îndeplinirea ţintei de creştere economică, de 4% în acest an.

SURSA: Agerpres