1) China cumpără obligațiunile Italiei

A început marți, după ce Bloomberg a publicat o știre în care se spunea că asiaticiiar putea cumpăra obligațiuni italiene. Prețul acestora a crescut imediat. Bloomberg cita în știre un material Financial Times. Care material nu există pe Internet, nu există nicăieri, iar FT a negat că ar publicat așa ceva. S-a dovedit că reporterul Bloomberg văzuse un preview al unui material FT și nu înțelese nimic. Când FT a publicat știrea, era despre cum chinezii ar vrea să cumpere active industriale italiene și nicidecum obligațiuni.

2) Lipsa de dolari a BNP Paribas

Un material publicat de Wall Street Journal și preluat de toată presa mondială, cita o sursă din interiorul băncii franceze care declara ”Nu mai putem împrumuta dolari”. Banca a negat imediat și a pornit o investigație pentru a descoperi ”lansatorul” zvonului care a provocat o depreciere a acțiunilor băncii.

3) Declarația epocală a lui Sarkozy

Miercuri piețele de capital au luat-o razna după ce a apărut o știre cum că Sarkozy și Merkel vor face, în ziua respectivă, o declarație foarte importantă. Evident, nici unul dintre cei doi politicieni nu avea sau avusese în plan o asemenea declarație, dar a fost suficient ca prețurile să zboare dintr-o parte în alta.

4) Ministrul de finanțe olandez despre prăbușirea Greciei

Ca și cum săptămâna n-ar fi fost suficient de tulbure, au apărut știri care spuneau că ministrul de finanțe olandez ar fi declarat că Olanda nu mai susține Grecia și că defaultul acestei țări este inevitabil. Imediat guvernul olandez a negat totul.

5) Geithner despre majorarea Fondului European de Stabilitate

Potrivit Reuters, șeful Trezoreriei americane, Timothy Geithner va cere astăzi ca miniștrii de finanțe europeni să mărească dimensiunea Fondului European de Stabilitate Financiară. Știri ulterioare, de pe CNBC și Bloomberg spun că Geithner n-are intenția de a vorbi despre așa ceva.

6) Austria se retrage din Fondul de Stabilitate

Piețele s-au prăbușit ieri, după ce au apărut zvonuri că Austria s-ar fi retras din Fond, în fapt o versiune exagerată a faptului că austriecii au amânat votul asupra Fondului. Când lucrurile s-au lămurit, piețele și-au revenit.

Analizei de mai sus, realizată de Business Insider, ar fi și mai completă dacă am adăuga și ”zvonurile asumate”, adică declarațiile și comentariile pe care le fac analiștii, guru ai finanțelor sau investitorii independenți.
Ca să vă faceți o imagine completă, Capital a analizat viteza cu care se propagă o știre de genul celei de mai sus. Știrea cu ”Lipsa de dolari a BNP Paribas” a ajuns în România la aproape două ore după publicarea în WSJ. Și asta nu e, nici pe departe, cea mai bună performanță a unui zvon de amplitudine. De asemenea. este important de menţinut că vorbim despre publicaţii care se bucură de un deosebit prestigiu internaţional, preluate de presa din întreaga lume.
Citeşte şi Noua armă de distrugere: declarația șoc