Vorbim despre indemnizațiile speciale, pentru care, în anumite situații s-au reținut contribuțiile la sistemul public de pensii. Așadar, ele ar fi trebuit înscrise în carnetul de muncă pentru a fi luate în considerare la calcularea pensiei. În cazul în care respectivele venituri nu au fost înregistrate, românii au nevoie de obținerea unei adeverințe de la deținătorii de arhive.

Aceste indemnizații cresc pensiile:

”- Indemnizația acordată șefului de echipă sau brigadă, acordată, de regulă, operatorilor economici din industria tradițională (construcții, drumuri, poduri, îmbunătățiri funciare, etc).

– Indemnizația pentru personalul navigant și însoțitorilor de zbor.

– Indemnizația de care beneficiază cadrele de conducere din învățământul superior pentru perioadele în care au ocupat și funcții de conducere în instituții conexe (spitale, direcții sanitare, instituții de cercetare).

– Indemnizația acordată cadrelor didactice care cumulează două sau mai multe funcții (director, director adjunct) în învățământul primar, dar și o funcție de profesor universar.

– Indemnizația pentru conducerea formației de lucru în activitatea încărcări-descărcări.

– Indemnizația pentru conducătorul formației de lucru de docheri.

– Indemnizații în domeniul farmaceuti, când sunt exercitate două funcții, una de conducere, alta operativă.”, potrivit Dcbusiness.ro.