România este codașa Europei în mai multe domenii de activitate și nici nu face pași pentru a scăpa de această poziție rușinoasă. Ministerul Finanțelor vrea să revină la declarația unică privind impozitul pe venit la varianta clasică, pe hârtie. O spune Eugen Teodorovici, potrivit căruia mulţi contribuabili nu au acces la Spaţiul Virtual.

Mai puţin de 10% dintre persoanele active din România şi-au făcut cont pe platforma ANAF. De altfel, mulţi dintre cei nevoiţi să completeze acest document se plâng că procedura este extrem de greoaie. Pe de altă parte, birocraţia din primării le dă şi mai mult de furcă.

Pentru a stimula colectarea selectivă a gunoiului şi reciclarea din România, o nouă lege pasează această responsabilitate la primării. În Sectorul 2 al Capitalei, de exemplu, oamenii nu mai pot plăti din această primăvară taxa pe gunoi la întreţinere ca până acum, ci trebuie să o achite la primărie. „Plata se face exact cum se fac plăţile pentru celelalte impozite şi taxe, la toate unităţile poştale, orice bancă, online, pe ghişeul.ro sau impozitelocale2.ro. Trebuie să vină doar o dată în viaţa să îşi ia use şi parola şi de acolo vede tot, poate să facă orice fel de operaţiune de acasă.”, anunță Dan Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

Oamenii pot beneficia şi de o subvenţie de la primărie, dar pentru asta trebuie să depună întâi o declaraţie şi să spună cu cine împart locuinţa. Ambele schimbări le dau unora bătăi de cap. „Oamenii trebuie să se ducă, înţelegeţi, sunt oameni în vârstă care nu se pot deplasa. Ei au spus că se poate face plata şi online. Ce să facă online că sunt oameni bătrâni…Nu e chiar uşor.”, spune un administrator de bloc.

Se luptă cu birocraţia şi cei 30.000 de bucureşteni care au primit vouchere de 500 de lei pentru biciclete noi. Acum trebuie să completeze declaraţia unică şi să plătească un impozit de 50 de lei. Doar că procedura nu e deloc uşoară nici pentru cei obişnuiţi cu lucrul pe calculator.„Declaraţia de pe site-ul ANAF este foarte stufoasă şi instrucţiunile de completare sunt făcute pentru cei care au venituri din chirii sau din alte…drepturi de autor şi nu există o indicaţie specială sau o rubricaunde să poţi să găseşti acest voucher.”, spune biciclistul Mihai Deneș, conform ProTV.

Potrivit ANAF, cei care nu se descurcă pot cere ajutorul inspectorilor fiscali şi pot folosi calculatoarele de la sediile administraţiilor. Oricum, ministrul Finanţelor ia în calcul acum şi revenirea la variantă pe hârtie a declaraţiei unice, care poate fi depusă până pe 31 iulie.

Potrivit ministrului de Finanţe, doar 700.000 de contribuabili au cont pe Spaţiul Virtual Privat, adică mai puţin de 10% din totalul persoanelor active din România.