Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a susținut că între prognozele Guvernului şi estimările făcute de organizaţii naţionale sau internaţionale există o diferenţă destul de mare uneori, nejustificat de pesimistă.

El a explicat că întotdeauna există o diferenţă şi destul de mare de foarte multe ori, între ceea ce Guvernul prognozează şi ceea ce estimează diferite structuri internaţionale sau chiar la nivel naţional. „Aici putem da mai multe exemple, precum Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, agenţii de rating la nivel internaţional şi desigur structuri naţionale cum ar fi poate şi Consiliul Fiscal. Din păcate şi la nivelul preşedinţiei din România am văzut acelaşi lucru, mai mult, ştim cu toţii din păcate este prima situaţie în care bugetul ţării a fost respins de către preşedintele ţării şi astăzi este încă o dovadă în plus că aceasta a fost o greşeală, dar să sperăm că este prima şi ultima de acest fel. De asemenea realitatea ne demonstrează că aceste diferenţe între ce estimează guvernul României şi ce estimează partenerii pe care vi i-am menţionat puţin mai devreme, această diferenţă este nejustificat de pesimistă şi din păcate este o diferenţă care maschează un cost pe care fiecare român îl suportă zi de zi din cauza acestor necorelări. Pot fi mai puţine investiţii şi chiar un cost de finanţare mai mare pe care România trebuie să îl plătească, având în vedere că atunci când se fac anumite planuri de afaceri, desigur cei car vor să investească iau în calcul sau se uită şi la ceea ce prognozează partenerii noştri internaţionali şi de multe ori poate aceştia sunt descurajaţi în a face investiţii în România”, a spus Teodorovici la o conferinţă de presă.

El a prezentat datele de creştere economică anunţate de institutul de statistică. „Datele INS privind creşterea economică, adică 5% în trimestru 1 comparativ cu trimestrul 1 2018, depăşesc chiar şi estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, ceea ce este un lucru bun. Prognoza guvernului prevedea, după cum ştiţi, o creştere economică de 4,5% în primul trimestru al anului 2019, iar o creştere de 5,5% pe întregul an 2018”, a arătat ministrul de Finanțe.