„Economia României dovedeşte o rezistenţă de premiat şi încurajat împotriva tuturor aberaţiilor şi neghiobiilor actualei guvernări şi continuă să crească chiar dacă cu greu şi cu eforturi fenomenale într-un mediu politic şi legislativ ostil şi agresiv generat de coaliţia PSD – ALDE. Din păcate, anunţul privind creşterea economică din primul trimestru vine la pachet cu alte veşti proaste. Economia creşte ”pe caiet”, din consum pe datorie, ca la chioşcurile săteşti din unele localităţi din ţară. Şi, din păcate, orice creştere în economie care nu are legătură cu producţia se plăteşte mai devreme sau mai târziu”, afirmă Ludovic Orban.

Printre cele mai mari probleme identificate de liderul PNL se numără faptul și producția industrial, care scade de la o lună la alta.

„Producţia industrială gâfâie din greu şi asta face din creşterea economică anunţată o poleială care ia ochii de la problemele reale ale economiei, creşterea consumului fără baze economice. Asta dovedeşte că este o creştere economică cu picioare de lut, în care motoarele de dezvoltare ale României, exporturile, investiţiile, sunt gripate. Stimularea consumului s-a făcut prin creşterea artificială a unor venituri şi a produs un puseu inflaţionist pe care îl plătesc cel mai scump angajaţii din economia privată. Dacă în sectorul public, prin inflaţie s-a ales praful de pe tobă de pe urma unor majorări salariale, în sectorul privat, salariile au fost tăiate de guvernarea PSD – ALDE prin scăderea puterii lor de cumpărare. Pe de altă parte, această stimulare a consumului prin creşterea din pix a veniturilor pe hârtie, pe lângă inflaţie mai are alte două consecinţe nocive pentru economia României: creşterea datoriei publice pe care o plătim noi cu toţii şi creşterea importurilor, ceea ce face ca banii luaţi pe datorie să se ducă în alte economii şi în bunăstarea altor ţări”, subliniază Orban.

Mai mult decât atât, președintele liberalilor amintește despre o altă problemă gravă și anume scăderea încasărilor la bugetul de stat. În primul trimestru, guvernul a înregistrat un deficit de 5,47 miliarde de lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, ceea va duce la noi împrumuturi ale statului.

„Cu acest model prost de creştere economică, nu turcul plăteşte, românul plăteşte şi plăteşte tot mai scump prostiile economice ale celor din PSD şi ALDE, în ciuda unei creşteri economice făcută pe hârtie care a dus la scumpiri în lanţ la carburanţi, energie, utilităţi, alimente sau medicamente şi rate mai mari la credite. Această guvernare haotică PSD – ALDE este nocivă pentru nivelul de trai al românilor şi trebuie oprită până nu face şi mai mult rău. Partidul Naţional Liberal susţine o creştere reală a salariilor şi a pensiilor, fără o explozie a preţurilor şi dobânzilor, prin stimularea unei creşteri economice bazată pe exporturi, investiţii şi fonduri europene care să ducă la dezvoltarea infrastructurii şi la atragerea de noi investitori care vor crea mai multe locuri de muncă mai bine plătite în România”, mai afirmă liderul PNL.

Potrivit ultimului raport INS, economia românească a crescut în primul trimestru al anului cu 5% în serie brută, față de aceeași perioadă a anului trecut.