Totuși, în cazul de față nu se va întâmpla acest lucru, ziua de vineri, 25 ianuarie, rămânând zi de lucru cu program normal.

Însă pentru că în condiții similiare, Executivul lua decizia de a acorda o zi liberă în plus, cei de la Avocatnet au calculat care sunt ocaziile din acest an în care românii se pot bucura de zile libere în plus, supranumite minivacanțe.

După cum rezultă din calendarul zilelor libere din 2019, bugetarii ar putea beneficia de minivacanțe în lunile ianuarie, mai, august și decembrie. Mai exact, bugetarii s-ar putea bucura de minivacanțe cu ocazia Paștelui și Zilei Muncii (1 mai), cu ocazia Adormirii Maicii Domnului (15 august) și cu ocazia Crăciunului (25/26 decembrie).

Astfel, bugetarii s-ar putea bucura, în nu mai puțin de trei ocazii, de prelungirea perioadelor libere. Concret, dacă Guvernul le acordă acestora o zi liberă suplimentară, bugetarii vor beneficia de următoarele perioade libere: 26 aprilie-1 mai (șase zile), 15-18 august (patru zile) și 25-29 decembrie (cinci zile).

Potrivit legislației muncii în vigoare, în acest an, salariații cu program normal de lucru, adică cei ce lucrează de luni până vineri, vor beneficia de opt zile libere ce pică în timpul săptămânii. Lista completă a liberelor ce pică în timpul săptămânii:

  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – joi;
  • 26 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
  • 29 aprilie (a doua zi de Paște) – luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – miercuri;
  • 17 iunie (a doua zi de Rusalii) – luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – joi;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – miercuri și joi.

Apoi, o parte dintre aceste zile libere pică în prima sau ultima zi a săptămânii, ceea ce înseamnă că toți salariații din țara noastră vor avea, în 2019, două weekend-uri prelungite sau, dacă vreți, două minivacanțe. Una dintre aceste minivacanțe va avea patru zile, iar cealaltă va avea trei zile. Este vorba, mai exact, de intervalele cuprinse între 26-29 aprilie și 15-17 iunie.

Ca de fiecare dată, dacă li se acordă zile libere, bugetarii vor fi nevoiți să le recupereze. Aceste libere suplimentare ar putea fi recuperate de bugetari fie prin prelungirea zilnică a programului de lucru, fie prin lucrul într-o zi de sâmbătă.