Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că în şedinţa de guvern de vineri va fi discutată, în primă lectură, ordonanţa de urgenţă privind ajutorul de stat pentru domeniul HoReCa.

„Avem pregătit un act normativ, este vorba de ordonanţa pentru ajutorul de stat pentru domeniul HoReCa, este în primă lectură.

”Ajutăm toate companiile, indiferent de mărimea lor”

Aşa cum am promis la întâlnirea cu dânşii, este vorba despre un ajutor de stat de stat de 20% care se calculează pe pierderea cifrei de afaceri aferentă anului 2020 faţă de anul 2019.

Practic, ajutăm toate companiile, indiferent de mărimea lor, din domeniul HoReCa, printr-un ajutor de stat calculat procentual la diferenţa între cifra de afaceri a anului 2020 faţă de 2019.

E un ajutor aşteptat de întregul domeniu HoReCa şi cred că, prin acest ajutor, în anul 2021 îşi vor reveni”, a spus Popescu în şedinţa de guvern.

El a adăugat că tot în şedinţa de vineri, în primă lectură, va fi discutat un act normativ prin care se prorogă valabilitatea voucherelor de vacanţă care expiră anul acesta în 31 decembrie şi a celor care au fost emise în 2019.

Este necesară aprobarea Comisiei Europene

”Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia”, a explicat Virgil Popescu anterior, în cursul săptămânii.

”Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa”, a arătat Ministrul Economiei.

Bugetul estimat este de 500 de milioane de euro, iar plafonul maxim pentru o companie nu va depăși 800.000 de euro.

„Cifra de afaceri din 2020 va trebui să fie certificată prin bilanț”, a precizat ministrul. Popescu a adăugat că a discutat și cu băncile, astfel încât companiile să poată avea acces mai rapid la fonduri.