Românii vor plăti dublu la întreținere în această iarnă

Radu Opaina, fost director al RADET (Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice), a anunțat că preţul gigacaloriei a crescut de 2,5 ori, ceea ce înseamnă că românii care locuiesc la bloc vor plăti dublu la întreținere, în ciuda măsurilor luate de Guvernul României pentru a ajuta populația.

El a spus, totodată, că declaraţiile primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, potrivit cărora preţul gigacaloriei nu va creşte, sunt „o mică minciună”.

„Asta este o altă latură a nenorocirilor (plata întreținerii – n.r.). Vor avea căldură unii, vor avea apă caldă, dar prețurile, costurile, vor fi duble”, a declarat Radu Opaina.

În această iarnă, românii care locuiesc într-un apartament cu trei camere ar putea plăti 1.000 de lei pe lună la întreținere.

„Trei camere, trei persoane, standard, dacă plăteai anul trecut cinci milioane, cinci milioane cinci sute (550 lei – n.r.), acum se plătește undeva la zece milioane (1.000 de lei – n.r.)”, a precizat Radu Opaina.

Marius Pavel, consilierul general la Primăria Municipiului București (PMB), a vorbit la rândul său despre aceste costuri. În opinia sa, prețurile pentru căldură vor fi „mai mult decât duble” în această iarnă.

„Vor fi mai mult decât duble (prețurile – n.r.), de două ori jumătate, a crescut prețul. La 1 aprilie, la propunerea primarului general, a fost crescut prețul gigacaloriei de 2,5 ori, care s-ar putea să crească. Așa că, declarația primarului general că nu crește prețul gigacaloriei este o mică minciună, ca să o definesc foarte blând”, a explicat Marius Pavel, potrivit Gândul.

Nicușor Dan le-a spus bucureştenilor în vară că prețul gigacaloriei nu va crește

Vă amintim că, în luna august a acestui an, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că tariful gigacaloriei nu va fi modificat în iarna 2022-2023.

„În intenţia mea nu este. După cum ştiţi, noi am funcţionat mult timp, Bucureştiul, cu un tarif de 137 de lei pe gigacalorie. Prin votul din Consiliul General s-a ridicat la 345, 350 aşa, grosier, pe gigacalorie. Intenţia mea nu e să modificăm în această iarnă. Şi vreau să mai adaug că preţul total este 860 de lei.

Deci, la fiecare gigacalorie, bucureşteanul plăteşte 350 şi noi plătim 510. Pentru moment, cel puţin până în aprilie, preţul gazului, pentru noi este plafonat. Deci, nu văd o creştere”, spunea atunci Nicuşor Dan, în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.