Răsturnare totală de situație! Una din metodele pe care o foloseau oamenii pentru a-și determina imunitatea la infecția Covid-19, după vaccinare, este desființată de un specialist.

Testarea pentru a fi identificat numărul de anticorpi este inutilă, susține cercetătorul științific.

Răsturnare totală de situație! ”Nu este absolut deloc necesar să facem acest lucru”

Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, a declarat că testarea de rutină pentru anticorpi după vaccinare nu ajută la nimic.

Țucureanu a fost primul invitat al podcastului ”La cafea”, lansat luni de Președintele CNCAV, medicul militar Valeriu Gheorghiță, care va realiza, prin intermediul acestui mijloc de comunicare, mai multe interviuri cu specialiști în sănătate despre vaccinarea anti-COVID și criza COVID.

”Oamenii își determină anticorpii după vaccin. Cât de relevant este acest test de a ne face, de rutină, dozarea anticorpilor după ce ne vaccinăm?”, a întrebat dr. Valeriu Gheorghiță.

”Nu este absolut deloc necesar să facem acest lucru. Am văzut destul de multe persoane speriate că le scade în timp nivelul de anticorpi. Acolo sunt menționați ca fiind anticorpi neutralizanți, dar sunt de fapt anticorpi care se leagă de proteina spike și sunt considerați neutralizanți în felul acesta. Nu este un test de neutralizare.

Dacă ne uităm la o dinamică normală de creștere și scădere a răspunsului în anticorpi și în urma vaccinării, și în urma infecției, pentru toate celelalte boli, o să vedem că avem un titru foarte mare de anticorpi la început care o să scadă în timp. Acest lucru nu înseamnă că o să dispară”, a transmis invitatul lui Valeriu Gheorghiță.

”Un test în anticorpi nu ne poate spune nimic”

”Nu știm încă ce înseamnă un titru protector de anticorpi, nu știm dacă doar anticorpii contează – există date care arată că și elemente ale răspunsului imun celular sunt foarte importante pentru protecția față de acest virus. Atunci, un test în anticorpi nu ne poate spune nimic.

În afara unor situații excepționale ale unor persoane care au anumite patologii, urmează anumite tratamente, care sunt asociate cu imunosupresia și acolo poate ar putea fi utilizat și un test de anticorpi, nu există niciun motiv pentru care persoanele vaccinate ar trebui să-și monitorizeze titrul de anticorpi în timp”, a adăugat Țucureanu.

”Durata protecției o putem obține doar urmărind protecția față de infecție sau față de boală doar în viața reală prin studiile clinice. Studiile clinice sunt încă în derulare, din păcate nu a trecut destul de mult timp să putem spune că durează un an, doi, trei, dar a trecut suficient timp pentru a vedea că până la șase luni cel puțin eficacitatea vaccinurilor este foarte mare.

Dacă este mare la șase luni, nu ne putem aștepta să se prăbușească rapid în luna a șaptea sau în luna a opta”, a mai spus cercetătorul.

Sursă foto: Dreamstime.