Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a vorbit despre vaccinarea cu cea de a treia doză de vaccin anti-covid. Mai exact, acesta a precizat care este compatibilitatea vaccinurilor pentru acestei doze.

Astfel, conform secretarului de stat, în cazul persoanelor care s-au vaccinat cu serurile produse de Pfizer și Moderna, recomandarea acestuia este ca rapelul să fie făcut cu același timp de ser. Pe de altă parte, în cazul persoanelor care s-au vaccinat cu AstraZeneca acestea pot alege pentru imunizarea cu a treia doză Pfizer sau Moderna.

„Când facem rapelul, adică cea de-a treia doză, putem să alegem dintre cele două tipuri de vaccinuri care sunt construite pe baza tehnologiei de ARN mesager. Aici, alegem fie Pfizer, fie Moderna, însă recomandarea este să te vaccinezi cu acelaşi vaccin. Dacă te-ai vaccinat cu Pfizer, faci doza trei tot cu Pfizer, acelaşi lucru şi în cazul vaccinului Moderna”, a spus Andrei Baciu.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a mai menționat că datele arată eficiența celei de a treia doze de vaccin, iar acest schimb în cazul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca este unul benefic.

Ce ser vor primi cei vaccinați cu AstraZeneca

„Cei cu AstraZeneca pot alege oricare dintre cele două vaccinuri, dar pentru primele două categorii care vor să facă schimbul, vaccinarea heterogenă, avem date că este la fel de benefică cea de-a treia doză şi cu altă doză decât primele două administrate deja”, a menționat Andrei Baciu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai adăugat că se pot imuniza cu a treia doză de vaccin toate persoanele care au primit două doze de ser anti-COVID-19.

În ceea ce privește situația persoanelor care s-au vaccinat cu serul produs de Johnson & Johnson, secretarul de stat susține că având în vedere faptul că vaccinul este administrat într-o singură doză, nu există la momentul da față recomandarea unei doze de rapel.

„În România, avem patru tipuri de vaccinuri diferite împotriva COVID-19. Cine se poate vaccina cu cea de-a treia doză? Toţi cei care s-au vaccinat cu serurile care au două doze. Vorbim în primul rând de Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Pentru Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, încă nu există recomandarea unei doze de rapel”, a declarat Andrei Baciu.