Guvernul României ia în calcul renunțarea la compensarea prețului carburanților care presupune o reducere de 50 de bani pentru un litru pentru consumatori, au declarat presei unele surse politice.

Situația arată că acordarea compensației ar putea fi exclusă începând cu anul viitor

Compensarea se acordă, potrivit legislației, până pe data 31 decembrie 2022. În acest sens, Executivul ar trebui să prelungească măsura prin OUG ca să rămână valabilă și pentru anul viitor. Sursele politice au declarat că o decizie finala va fi luată după vizita premierului Nicolae Ciucă în Coreea de Sud. Însă, în acest moment, situația arată că acordarea compensației ar putea fi exclusă începând cu anul viitor. Prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întoarce în țară pe 23 decembrie.

„Se va mai acorda compensarea la nevoie.”, au adăugat sursele citate. Măsura ar putea fi astfel reluată, dacă prețurile la pompă vor reveni la nivelurile ridicate care au justificat introducerea actualei măsuri.

„Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv România pierde în continuare o treime din TVA la buget, dar digitalizarea ANAF va avea impact vizibil TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.”, se precizează în textul Ordonanței de Urgență în vigoare.

Nicolae Ciucă, despre declarația pe propria răspundere în vederea plafonării prețului la energie

În spațiul public s-a discutat recent despre semnarea unei declarații pe propria răspundere din partea consumatorilor în vederea plafonării prețului la energie. Nicolae Ciucă a afirmat că ANRE trebuie să soluționeze această problemă.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) trebuie să găsească formula de soluționare a acestei probleme, a răspuns premierul Nicolae Ciucă, întrebat despre prevederea legală conform căreia toți consumatorii de energie electrică trebuie să depună către furnizori declarație pe propria răspundere ca să beneficieze de plafonarea preţului la energie.

„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, așa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Națională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă și modul prin care soluționează această problemă.”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.