Vestea momentului despre Irina Loghin! Anunțul făcut de marea artistă: Este greu …

Irina Loghin se numără printre românii care au adoptat o dietă din care lipsește carnea. 12% dintre români preferă o astfel de dietă, pe care o aplică și în perioada sărbătorilor.

Cei care au adoptat o astfel de dietă spun că preferă să nu mai mănânce carne pentru că se simt mult mai bine. De aceeași părere este și Irina Loghin, cea care a renunțat la carne de câțiva ani.

„Fructe, legume şi cereale – asta e scara mea de hrană. Şi un vegetal din avocado. Este destul de dificil, dar eu îl prefer”, spune interpreta de muzică populară.

Irina Loghin se simte ca la 20 de ani

Cunoscuta interpretă de muzică populară spune că a găsit un regim care îi face bine. La cei 83 de ani ai săi, Irina Loghin spune că se simte ca la 20.

„În sufletul meu, mă simt ca la 20 de ani. Dieta vegetariană mă întinereşte şi fizic, şi sufleteşte. Nu aş renunta la acest mod de viaţă pentru nimic în lume”, mărturiseşte Irina Loghin.

Artista spune că face sport și că are grijă de ea.

Alimentele care înlocuiesc carnea au crescut dramatic

Disponibilitatea alimentelor pe bază de proteine vegetale care să înlocuiască carnea a crescut dramatic, pe măsură ce tot mai mulți oameni aleg o dietă bazată pe plante. În același timp, există multe provocări în ceea ce privește valoarea nutrițională a acestor produse. Un studiu al Universității Chalmers de Tehnologie din Suedia arată acum că mulți dintre înlocuitorii de carne vânduți în Suedia pretind un conținut ridicat de fier – dar sub o formă care nu poate fi absorbită de organism.

În noul studiu realizat de Chalmers, o echipă de cercetători din cadrul Diviziei de Știința Alimentației și Nutriției a analizat 44 de înlocuitori de carne diferiți vânduți în Suedia. Produsele sunt fabricate în principal din proteine din soia și mazăre, dar includ și produsul din soia fermentată tempeh și micoproteine, adică proteine din ciuperci.

„Printre aceste produse, am observat o mare variație în ceea ce privește conținutul nutrițional și cât de sustenabile pot fi din punct de vedere al sănătății. În general, absorbția estimată a fierului și zincului din aceste produse a fost extrem de scăzută. Acest lucru se datorează faptului că acești înlocuitori de carne conțineau niveluri ridicate de fitați, antinutrienți care inhibă absorbția mineralelor în organism’, spune Cecilia Mayer Labba, autorul principal al studiului, care și-a susținut recent teza de doctorat privind limitele nutriționale ale trecerii de la proteinele de origine animală la cele de origine vegetală.

Organismului îi lipsesc mineralele necesare

Fitatele se găsesc în mod natural în fasole și în cereale – ele se acumulează atunci când proteinele sunt extrase pentru a fi utilizate în înlocuitorii de carne. În tractul gastro-intestinal, unde are loc absorbția mineralelor, fitatele formează compuși insolubili cu mineralele alimentare esențiale, în special cu fierul non-hem (fierul care se găsește în alimentele vegetale) și cu zincul, ceea ce înseamnă că nu pot fi absorbite în intestin.

”Atât fierul, cât și zincul se acumulează, de asemenea, în extracția proteinelor. Din acest motiv, printre ingredientele produsului sunt enumerate niveluri ridicate, dar mineralele sunt legate de fitați și nu pot fi absorbite și utilizate de organism”, spune Cecilia Mayer Labba.

Carența de fier în rândul femeilor este o problemă globală larg răspândită. În Europa, între 10 și 32% dintre femeile aflate la vârsta fertilă sunt afectate și aproape una din trei adolescente care frecventează școala secundară în Suedia. Femeile sunt, de asemenea, grupul din societate care are cele mai multe șanse să fi trecut la o dietă bazată pe plante și să consume cea mai mică cantitate de carne roșie, care este principala sursă de fier care poate fi ușor absorbită în tractul digestiv.

”Este clar că, atunci când vine vorba de mineralele din înlocuitorii de carne, cantitatea disponibilă pentru absorbție de către organism este un aspect foarte important. Nu vă puteți uita doar la lista de ingrediente. Unele dintre produsele pe care le-am studiat sunt îmbogățite cu fier, dar acesta este în continuare inhibat de fitați. Credem că formularea de mențiuni nutriționale numai pentru acele substanțe nutritive care pot fi absorbite de organism ar putea crea stimulente pentru ca industria să îmbunătățească aceste produse”, spune Ann-Sofie Sandberg, profesor de știința alimentației și nutriției la Chalmers și coautor al studiului, scrie Eurek Alert.