Câți militari se vor retrage din activitate, dacă dispar pensiile speciale?

Europa Liberă România a chestionat recent Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) privind numărul de angajați care îndeplineau condițiile de pensionare pe data de 24 martie 2023, data la care a fost trimisă cererea pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Dacă Executivul ar elimina pensiile speciale, 7.000 de militari români ar putea pleca din domeniul apărării, adică 10% din efectivele Ministerului Apărării Naționale (MApN), care dispune, în prezent, de 72.000 de militari activi. Forțele Armate Române sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale, aflate sub comanda Statului Major al Apărării, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale (MApN).

„Impunerea unor măsuri inechitabile în domeniul reformei pensiilor militare, care vor afecta gradul de motivare și predictibilitatea carierei militare pentru personalul aflat în activitate, va produce o destabilizare semnificativă în rândul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, care se va confrunta cu ieșirea din sistem a unui număr foarte mare de persoane, anterior adoptării măsurilor în discuție.

Cea mai mare parte a personalului care îndeplinește la acest moment condițiile de acordare a pensiei militare de stat cu reducerea vârstei standard de pensionare va opta, cel mai probabil, pentru deschiderea acestui drept, adică trecerea în rezervă, fără a mai fi interesați de posibilitatea de a-și continua activitatea.

Doar în Ministerul Apărării Naționale sunt, la acest moment, peste 7.000 de militari care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare. Toți sunt oameni cu mare experiență, mulți sunt pe funcții de comandă și va fi foarte dificil pentru sistemul militar să absoarbă șocul plecării lor într-un timp așa de scurt.

Pe fondul dezbaterilor publice din ultimii ani, care aruncă, în mod nejustificat, o lumină defavorabilă asupra profesiei militare, a crescut în mod alarmant numărul demisiilor personalului din MApN. Dacă în anul 2020 au fost înregistrate aproximativ 500 de demisii, în 2021, numărul acestora s-a dublat (peste 1.000), iar în 2022 a fost mai mult decât dublul anului precedent”, a transmis Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„În urma consultării structurilor de specialitate ale MAI, vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră vizează prelucrarea anumitor date pentru a obține ca produs final informațiile în forma solicitată și nu comunicarea unor informații de interes public”, a fost răspuns oferit de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit sursei citate anterior, datele publicate pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor în martie 2023, ne arată că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) are 125.000 de angajați.

Dacă Executivul ar elimina pensiile speciale, peste 700 de judecători şi procurori ar ieşi la pensie

La rândul său, Serviciul Român de Informații (SRI) a informat că, în acest an, doar 22 de cadre îndeplinesc condițiile de pensionare. Atenție! Numărul angajaților SRI nu este public, fiind o informație clasificată.

„În anul 2023, un număr de 22 cadre militare în activitate vor îndeplini vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, pentru obținerea unei pensii militare de stat”, scrie într-un comunicat de presă emis de instituția respectivă.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) are 2.900 de angajați, dar nu a răspuns întrebării adresate de Europa Liberă România.

„Datele de evidență ale cadrelor militare constituie informații din domeniul apărării și sunt exceptate de la liberul acces la informații de interes public”, este răspunsul dat de instituția respectivă.

Potrivit sursei citate anterior, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are circa 6.000 de angajați, dintre care 540 de judecători și 167 de procurori îndeplinesc condițiile necesare pentru a ieși la pensionare, adică peste 11% din total.