Volodimir Zelenski, discurs istoric la Festivalul de la Cannes: Ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri

Ediția din 2022 a Festivalului Internațional de Film de la Cannes a început oficial marți, 17 mai, cu o ceremonie de deschidere care l-a avut drept „invitat” surpriză chiar pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

În discursul său salutat de ovații de cei prezenţi la festivalul din sudul Franţei, Zelenski a citat capodopere ale istoriei filmului, precum „Marele dictator” cu Charlie Chaplin sau „Apocalypse Now”, filmul-cult despre războiul din Vietnam regizat de Francis Ford Coppola.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să arate că cinematograful de astăzi nu este prost”, a declarat Volodimir Zelenski, în aplauzele publicului.

„Cinematograful o să tacă ori o să vorbească despre asta? (…)

Ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri. Suntem în război pentru libertate”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

Festivalul de film va prezenta mai multe filme realizate de regizori ucraineni de marcă

Anul acesta, la Festivalul de la Cannes vor fi proiectate mai multe filme ale unor regizori ucraineni de marcă, inclusiv documentarul lui Sergei Loznitsa, „The Natural History of Destruction”, despre distrugerea oraşelor germane de către aliaţi în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai mult, publicul de la Cannes va putea urmări şi imaginile filmate de regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius pentru filmul „Mariupolis 2”.

Acesta a fost ucis la Mariupol, în Ucraina, în luna aprilie. Filmul regizorului lituanian a fost finalizat de către către logodnica sa, Hanna Bilobrova, care va prezenta proiectul la Cannes, relatează Mediafax.

Zi plină pentru Zelenski. A purtat o discuţie telefonică cu preşedintele Macron

Tot marţi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că a purtat o nouă convorbire telefonică cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Cei doi au vorbit despre situația militară, despre operațiunea militară pentru salvarea soldaților rămași la combinatul siderurgic Azovstal, despre situația diplomatică și despre problema combustibilului.

„Am discutat despre cursul ostilităţilor, despre operaţiunea pentru salvarea militarilor din combinatul siderurgic Azovstal şi despre viziunea perspectivelor din procesul de negociere. Am pus problema alimentării cu combustibil a Ucrainei”, a scris Zelenski pe Twitter.

Pe lângă acestea, Zelenski a menționat că a avut o discuție cu Macron referitoare la sprijinul oferit de către Franța Ucrainei și la pregătirea unui nou pachet de sancțiuni economice din partea Uniunii Europene îndreptat împotriva Rusiei. În afară de acestea, cei doi au deschis și subiectul aderării Ucrainei la UE, dar și găsirea unor coridoare pentru exportul produselor agricole ucrainene.

„Noi am discutat, de asemenea, despre sprijinul Franţei, despre pregătirea celui de-al 6-lea pachet de sancţiuni, despre posibilele căi pentru a exporta produse agricole ucrainene. Am avut o discuţie de fond despre depunerea cererii noastre pentru un statut de candidat la aderare în UE”, a mai informat Zelenski.