Fostul ministru a scris pe pagina sa de socializare că nivelul dezbaterii politice în România a ajuns la un nivel ridicol, care nu duce la nimic și nu face decât „să arate infantilismul și servilismul clasei politice”.

„Modul în care este abordată chestiunea pensiilor speciale arată cât de ridicol a ajuns nivelul dezbaterii politice în România. O dezbatere care, practic, nu duce la nimic și nu face decât să arate infantilismul și servilismul clasei noastre politice.

Înțeleg că nu primim bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dacă nu facem reforma pensiilor speciale. Dacă e să facem o reformă, ar trebui s-o facem că vrem noi, nu că vrea Uniunea Europeană. De fapt, Uniunea Europeană nici nu se sinchisește de pensiile noastre speciale, are și ea cât cuprinde, dar cineva a vrut să fie fruntaș în întrecerea socialistă și a introdus, fără ca UE să i-o ceară, chestiunea pensiilor speciale printre reformele incluse în condiționalitățile PNRR. Solicitările UE se referă, pe bună dreptate, la menținerea unui echilibru bugetar. Cum se realizează proporția de cheltuieli și de venituri în interiorul bugetului e treaba oricărei națiunii suverane”, a scris Varujan Vosganian pe Facebook.

Copreședintele ALDE acuză partidele din România de slugărnicie

De asemenea, copreședintele ALDE a subliniat că nu există „slugărnicie mai mare” decât ca partidele să se amenințe între ele „că dacă nu fac așa și pe dincolo, străinătatea se supără pe noi”.

„Cred că nu există slugărnicie mai mare decât ca partidele să se amenințe unele pe altele că dacă nu fac așa și pe dincolo, străinătatea se supără pe noi. Asta a fost o etapă în tranziția României, prin anii ’90, pe care credeam că am depășit-o, dar se pare că tot acolo suntem, dacă nu chiar mai rău.

De ce numesc această dezbatere ridicolă, dacă nu chiar infantilă? Pentru că, de fapt, toate partidele știu că o asemenea reformă, care să ducă la economii substanțiale la buget și să consacre principiul contributivității, nu sunt în stare să facă. Ele habar n-au cum s-ar putea face să se reducă pensiile necontributive, iar proiectul de lege trimis în Parlament este de un ridicol absolut în această privință.

Să explicăm prietenilor noști de pe Facebook ce înseamnă efortul bugetar al pensiilor necontributive. Din cele cca 12 miliarde de lei pentru anul ăsta, plătiți de la bugetul de stat, cam 10, 5 mld o reprezintă pensiile (unii le zic de serviciu) ale armatei și internelor, în proporții egale. La asta se adaugă 1,2 miliarde lei pensiile speciale ale celor cca 4800 de magistrați, a căror pensie medie urcă la peste 20 000 de lei (în timp ce pensia medie de asigurări sociale e de sub 1800 de lei, iar 1,3 milioane de pensionari primesc pensia minimă de cca 1000 lei). Ar mai fi câteva sute de milioane de lei piloții, parlamentarii, primarii și funcționarii parlamentari, corpul diplomatic, Curtea Constituțională și Curtea de Conturi”

Sumele se îndreaptă către militari și magistrați

Mai apoi, acesta a scris că peste 90% din sumele alocate de bugetul de stat pentru plata pensiilor necontributive se îndreaptă către militari și magistrați.

„Cum se poate observa, peste 90% din sumele alocate de bugetul de stat pentru plata pensiilor necontributive se îndreaptă către militari și magistrați. Poți tăia drepturile altor categorii, cum ar fi primarii și parlamentarii, poți să nu le tai și să iei voturi pe seama campaniei împotriva lor, dar să zici că vrei să faci o reformă fără să te atingi de pensiile militarilor și ale magistraților e un fel de a te afla în treabă.

De pensiile magistraților nu te poți atinge, pentru că așa a zis Curtea Constituțională care, într-un tandru conflict de interese, își apără propriile pensii speciale. Proiectul de lege depus în Parlament încearcă în privința militarilor, că de magistrați ferească sfântul să te atingi, o reducere a pensiilor cu vreo 15-20%, adică ele rămân tot necontributive. Greu de crezut că înainte de alegeri și în condiții de conflict în Ucraina așa ceva se va întâmpla.

Ultimul lucru care ne lipsește acum este un conflict cu Armata, în condițiile în care și așa românii nu prea se înghesuie să se facă ofițeri și subofițeri de armată, iar emigrația în rândul ofițerilor a devenit preocupantă.

Un lucru, însă, e cert și toată lumea îl știe, inclusiv cei care răcnesc ca din gură de șarpe să se renunțe la necontributivitate: pensiile acestea nu pot deveni contributive. Ele vor continua să fie plătite de la buget. Dacă nu din alt motiv, măcar din acela că bugetul de asigurări sociale, care primește deja subvenții de peste 10 miliarde de lei, nu are de unde să le plătească. Să spui că vrei să mărești cheltuielile bugetului de asigurări sociale cu pensiile militarilor și magistraților, în condițiile în care n-ai destui bani nici să le achiți pe cele care sunt în plată, e de râsu’-plânsu”, a completat Varujan Vosganian.