Miercuri, pe data de 14 decembrie, Executivul a aprobat hotărârea de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale din Fondul de rezervă bugetară.

Actul normativ prevede suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, pe anul 2022, cu 196 milioane lei în vederea achitării, în luna decembrie, a pensiilor care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Decizia suplimentării acestei sume a fost determinată de faptul că au fost introduse la plată dosare noi de pensionare în număr mai mare decât cel estimat, după cum a arătat Guvernul într-un comunicat de presă.

În anul 2022, prin legea bugetului de stat s-a asigurat suma de 96,2 miliarde de lei. Până în prezent, s-au efectuat plăți în valoare de 89,8 miliarde de lei. Potrivit sursei citate, în luna decembrie urmează să se facă plăți în valoare de 6,5 miliarde de lei.

Marcel Boloș, despre reforma pensiilor speciale

Un alt subiect important este reforma pensiilor speciale. Având în vedere că aceasta ar trebui adoptată până la finalul acestui an, însă nici nu a ajuns în Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a fost întrebat care este, de fapt, situația.

„Acum, termenul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), într-adevăr, este 31 decembrie 2022, dar nu este un termen care, în cazul în care nu se respectă, are un impact financiar asupra intereselor României. Condiția de fiecare dată este ca până la depunerea cererii de plată numărul 3, în cazul nostru ar fi martie sau aprilie, când va dispune Guvernul României, să fie cerința îndeplinită.

Așadar, până la transmiterea oficială a cererii de plată numărul 3 avem această obligație, ca să închidem jalonul 215 și, după cum se știe, cerințele pe care le urmărește Comisia Europeană în ceea ce privește sustenabilitatea cheltuielilor cu pensiile speciale au rămas aceleași, și anume: 1. ar fi să revenim în acea stare de normalitate privind reglementările pentru pensiile speciale; apoi 2. să avem o soluție pentru pensiile care depășesc un anumit nivel, un anumit plafon și sunt convins că acest lucru va fi propus de către Ministerul Muncii și împreună cu Ministerul Finanțelor, pentru a avea jalonul îndeplinit; şi, desigur, 3. ar fi problema de sustenabilitate, pe această condiție trebuie făcute simulări și văzut în timp ce se întâmplă cu evoluția acestei categorii de cheltuieli, pentru a putea fi suportabil din bugetul de pensii sau din bugetul de stat, după caz, pe termen lung”, a răspuns acesta.

Când se va implementa reforma pensiilor speciale?

„Dacă privim din perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență, termenul acesta este, acum să vedem varianta care va ajunge în mod oficial să fie discutată și dezbătută la nivelul Parlamentului. Eu nu sunt de principiu ca să ne grăbim pentru a ajunge să respectăm termenul, dar jalonul în continuare să fie o problemă pentru România.

Eu cred că aici trebuie avută puţină răbdare pentru că mai bine să avem temele făcute. Ați văzut că din această perspectivă, Ministerul Muncii a derulat discuții cu Comisia Europeană dar în continuare pledez pentru a avea jalonul maturizat decât rezolvat în pripă, şi apoi punând interesele României, mă rog, din punct de vedere al impactului financiar și dificultăților de negociere pe care ulterior, le-am avea cu Comisia Europeană”, a mai spus Marcel Boloș.