UE continuă să înregistreze progrese în consolidarea arhitecturii sale globale de securitate, care vizează sporirea protecției cetățenilor UE, după cum se arată, de asemenea, în cel de-al cincilea raport intermediar privind Uniunea securității.

Raportul evidențiază trei ani de progrese solide în ceea ce privește punerea în aplicare a Strategiei Uniunii securității. Acesta arată că s-au făcut pași importanți în ceea ce privește consolidarea protecției infrastructurilor critice împotriva atacurilor fizice, cibernetice și hibride, în lupta împotriva terorismului și a radicalizării, precum și în lupta împotriva criminalității organizate.

Se schimbă normele privind informaţiile colectate despre pasagerii companiilor aeriene

Informațiile privind călătorii au contribuit la îmbunătățirea controalelor la frontieră, la reducerea migrației ilegale și la identificarea persoanelor care prezintă riscuri de securitate. În fiecare an, peste un miliard de pasageri intră, ies sau călătoresc în UE.

Noile norme vor îmbunătăți utilizarea datelor API pentru a efectua controale asupra pasagerilor înainte de sosirea acestora la frontierele externe. De asemenea, noile norme vor consolida lupta împotriva infracțiunilor grave și a terorismului în UE. Acestea vor elimina o lacună importantă din cadrul juridic actual, menținând în același timp standardele UE privind protecția și transmiterea datelor.

De asemenea, Comisia a raportat marți cu privire la trei ani de progrese solide în punerea în aplicare a Strategiei Uniunii în materie de securitate și propune un nou plan de acțiune privind traficul de bunuri culturale, care rămâne una dintre cele mai profitabile forme de afaceri pentru grupurile de crimă organizată.

Ce presupun noile norme propuse de Comisia Europeană?

Noile norme includ o listă închisă de elemente de date API, mijloacele de colectare a datelor API și un punct unic pentru transferul datelor.
Colectarea obligatorie a datelor API în scopul gestionării frontierelor și al combaterii imigrației ilegale la toate zborurile care intră în spațiul Schengen. Acest lucru va facilita călătoria persoanelor care se deplasează în spațiul Schengen, cu reducerea timpilor la debarcare și la controalele fizice la frontieră.

Colectarea obligatorie a datelor API în scopul aplicării legii pentru toate zborurile către și dinspre UE, precum și pentru anumite zboruri din interiorul UE. Datele API pentru astfel de scopuri sunt colectate cu respectarea deplină a normelor UE privind protecția datelor cu caracter personal.

O mai bună calitate a datelor API, deoarece transportatorii aerieni vor trebui să colecteze datele API numai prin mijloace automate.