Cum se calculează pensia unui magistrat?

Pensiile speciale acordate magistraților se calculează drept 80% până la 100% din veniturile brute ale ultimei luni de activitate, adică mai mult decât veniturile nete din perioada activă.

Pe scurt, valoarea medie a pensiei speciale încasate de magistrații români este, după impozitare, 17.840 de lei, în timp ce valoarea medie a pensiei din sistemul public este de doar 1.580 de lei. Astfel, pensiile obișnuite sunt de 11,3 ori mai mici decât pensiile magistraților.

De exemplu, Daniel Morar, fost procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în perioada 2005-2012, a devenit judecător al Curții Constituționale a României (CCR) în anul 2009 și a ieșit la pensie în anul 2015, după ce a împlinit 25 de ani de magistratură.

Mai exact, el era în același timp și magistrat la CCR, dar și pensionar, potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii de la Realitatea PLUS.

Potrivit sursei citate anterior, anul trecut, Daniel Morar a încasat 11.000 de euro pe lună de la statul român. Anual, el primește doar ca pensie echivalentul unui apartament cu două camere în București.

România riscă să piardă miliarde de euro din cauza pensiilor speciale

România riscă să piardă miliarde de euro din cauza pensiilor speciale. Momentan, membrii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord comun, chiar dacă Comisia Europeană le-a transmis că principala problema o reprezintă pensiile magistraţilor şi pensiile militare.

După analiza proiectului de lege elaborat de Guvernul României, Comisia Europeană a transmis că forma actuală nu respectă principiul echității, fiind o diferență mare între veniturile cetăţenii obişnuiţi și veniturile magistraților, care primesc pensii speciale.

Proiectul de lege ce vizează pensiile speciale trebuia să fie gata în decembrie 2022. Cel actual nu corespunde cerinţelor Băncii Mondiale şi nici cerinţelor Comisiei Europene. Concret, proiectul de lege nu prevedere tăierea pensiilor speciale.

Ce se va întâmpla cu reforma pensiilor speciale?

În acest sens, Radu Oprea a oferit noi detalii despre reforma pensiilor speciale. Potrivit spuselor sale, luni, a avut loc o ședință de Birou Politic la PSD, unde a informat referitor la calendarul din Senat, în calitate de lider de grup al senatorilor social-democrați. Pe 31 martie va fi aprobarea tacită (n.r. – a proiectului de lege în forma actuală), ceea ce înseamnă că până marţi, cel mai târziu, ar trebui să fie în comisii amendamentele şi discuţii pe aceste amendamente şi miercuri ar fi ultima zi în care ar putea fi votate aceste amendamente.

„Decizia a fost ca Marius Budăi (n.r. ministrul Muncii și Solidarității Sociale), care este integrator în acest jalon din PNRR, să facă un apel la colegii miniştri care au în interiorul ministerlor problema pensiilor speciale şi cei care sunt în această zonă, vorbim Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, să vină cu amendamente la această lege, iar astăzi, după şedinţa de guvern ar fi trebuit să fie această şedinţă împreună.

Nu am informaţii de acolo. Ştiu doar că miniştrii PSD au pregătit amendamente, nu am informaţii despre miniştrii PNL dacă au venit sau nu cu astfel de amendamente.

Cert este că există acest calendar şi ar trebui să ne ţinem de el pentru că proiectul legislativ iniţiat de Ministerul Muncii şi înaintat de către Guvern a fost făcut în baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale. Între timp a venit raportul final, care avea mai multe scenarii, şi au continuat discuţiile cu Comisia Europeană.

Deci, în acest moment în ministere se ştie mult mai mult decât se ştia atunci când a fost depus proiectul. Ar trebui să fie amendat pentru ca apoi să meargă la Camera Deputaţilor unde, de asemenea, ar putea să mai fie discuţii şi amendamente, însă ca să fie respectat principiul bi-cameralismului ar trebui ca aceste amendamente să intervină acum”, a explicat, miercuri, Radu Oprea în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.