„Cutremurul de joi dimineaţă ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată societatea”

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), consideră că seismul de joi dimineaţă ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru întreaga societate, motiv pentru care pledează pentru un parteneriat între administraţia publică şi asociaţiile de proprietari în vederea consolidării unui număr cât mai mare de imobile. De aceea, Răzvan Munteanu a invitat asociaţiile de proprietari să ia legătura cu AMCCRS pentru a vedea care sunt condiţiile de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

Cutremurul din această dimineaţă trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru toată societatea – zona de administraţie publică, dar şi asociaţiile de proprietari. Invit asociaţiile de proprietari să ia legătura cu noi, cu instituţia noastră, pentru a le spune exact care sunt paşii pentru a intra în consolidare. (…) Condiţia principală este să existe unanimitate la nivelul asociaţiei de proprietari, după care, din perspectivă financiară, municipalitatea are o serie de instrumente prin care reglementează acest aspect.

De asemenea, noua lege a consolidării vorbeşte despre gratuitatea lucrărilor, atâta timp cât proprietarii, timp de 25 de ani, nu îşi înstrăinează proprietăţile. Sigur, dacă doresc să facă acest lucru, se poate, sub condiţia recuperării sumelor cheltuite. Dar principala condiţie este să existe voinţă, unanimitate la nivelul asociaţiei de proprietari, pentru că altfel, riscurile de a avea blocaje juridice sunt foarte mari”, a declarat, joi, Răzvan Munteanu.

Au fost depuse cereri de finanţare prin PNRR pentru 36 de imobile

Potrivit spuselor sale, pentru consolidarea unei clădiri există câteva etape majore care trebuie parcurse: diagnosticarea problemelor, stabilirea măsurilor tehnice de intervenţie şi a costurilor și execuţia propriu-zisă a lucrărilor de consolidare.

„În prezent avem 80 de imobile aflate în prima etapă, în diferite faze de derulare a etapei proiectare. Şi, în acelaşi timp, mai avem 12 imobile preluate de la vechea administraţie, imobile pentru care lucrările de consolidare sunt finalizate, în sensul că lucrările la structură au fost finalizate şi la o parte dintre ele am identificat, prin proiect, un rest de executat.

Urmează ca la sfârşitul acestui an, începutul anului viitor să putem să lucrăm la interioare, pentru a închide lucrările de arhitectură, finisaj. Din cele 12, trei au fost efectiv preluate, fiind încheiate în acest mandat. Într-una dintre clădiri, proprietarii s-au şi întors în apartamentele lor”, a explicat Răzvan Munteanu.

Printre cele 80 de clădiri aflate în etapa de proiectare se numără imobilul de pe str. Boteanu nr. 3A-3B, care are două scări, nouă etaje şi 80 de apartamente. Valoarea totală a investiţiei este de 60 de milioane de lei, iar contractul urmează să fie scos la licitaţie. Fostul Club A, de pe str. Blănari nr. 14, din Centrul Istoric are autorizaţie de construire. A fost contractat constructorul, iar acum se clarifică aspecte legate de costuri.

Totodată, au fost depuse cereri de finanţare prin PNRR pentru 36 de imobile, atât clădiri rezidenţiale, cât şi clădiri publice, la o valoare totală estimată de aproximativ 90 de milioane de euro. Aceste proiect sunt în evaluare, dar până la sfârşitul acestui an se vor afla rezultatele.

Peste 20.000 de clădiri din Bucureşti, vulnerabile la risc seismic?!

Deşi în evidenţele AMCCRS figurează aproximativ 900 de clădiri încadrate în clasele I şi II de risc seismic, un raport al Băncii Mondiale arăta că peste 20.000 de clădiri ar fi vulnerabile la risc seismic.

Spre final, Răzvan Munteanu a vorbit și despre dificultăţile cu care se confruntă administraţia pentru a impune un ritm accelerat al lucrărilor de consolidare.

„Sunt mai multe aspecte: un prim aspect este legat de reticenţa oamenilor în a intra în programele de consolidare, pentru că nu există o relaţie de încredere între administraţia publică şi cetăţeni, pentru că nu sunt atât de multe proiecte de bună practică construite din trecut.

Poate cutremurul din această dimineaţă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi aceşti actori, adică şi pentru noi, administraţie publică, inclusiv sectoarele – pentru că şi ele sunt acum eligibile pentru a elabora şi a derula lucrări de consolidare, iar pe partea cealaltă, asociaţiile de proprietari, locuitorii din imobile din Bucureşti. Ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru a ajunge într-un parteneriat şi pentru a putea introduce cât mai multe imobile în programele de consolidare”, a precizat el într-un interviu acordat pentru Agerpres.