Vești proaste pentru România. Bulgaria ar putea fi separată de țara noastră. Detalii în acest sens au fost date de ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Milkov. El a spus că, dacă Bulgaria nu va adopta la timp două legi, ar putea fi separată de România privind Schengen.

Bulgaria ar putea face parte din Schengen în toamnă. Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Milkov, a susținut, într-un interviu special pentru BTA, că acest lucru ar urma să se întâmple dacă Parlamentul va adopta în timp util două legi. Este vorba de Legea privind răspunderea procurorului – general și Legea privind reforma Comisiei Anticorupție.

„Aceasta este condiția necesară pentru ca Bulgaria să devină în prezent membră a spațiului fără frontiere. Dacă o îndeplinește, va fi acceptată împreună cu România”, a subliniat șeful diplomației bulgare.

Există un risc real ca Bulgaria să fie separată de România

El a mai spus, însă, că dacă Bulgaria întârzie din nou, există un risc real de a fi separată de România.

Ministrul Milkov a participat, joi, la prima Conferință privind securitatea în regiunea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, care a avut loc la București.

„Acesta este un instrument serios care servește la canalizarea politicilor, la pregătirea lor în avans, astfel încât să fie luate în considerare de guverne. Bulgaria participă activ la această platformă pentru că aceasta, pe lângă faptul că permite schimbul de idei, este și un mijloc puternic de susținere a Ucrainei”, a comentat ministrul bulgar de externe pentru Agenția bulgară BTA

Trebuie să se îndeplinească o condiție importantă

Întrebat de reporter dacă în Schengen, Bulgaria când se va intra împreună cu România sau separat, ministrul a dat un răspuns categoric.

„Problema Schengen este deja structurată în timp. Nu avem date țintă care să fi fost convenite în mod oficial. Am putea prognoza că, îndeplinind ceea ce avem de făcut ca sarcini pe această cale, Bulgaria ar putea face parte din Schengen în toamnă. În acest scop, toate condițiile diplomatice există deja. Avem înțelegeri cu Comisia Europeană, precum și cu partea olandeză, despre ce trebuie să facem, în ce măsură, cât de profund. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să fie adoptate minim două legi de către Parlamentul de la Sofia”, a spus el.

Legile care blochează Bulgaria

Acesta a menționat că una este deja faimoasa Lege privind răspunderea procurorului general, cealaltă este Legea privind reformarea instituției care se ocupă de combaterea corupției – Comisia pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit.

„Apelul meu a fost întotdeauna ca aceste legi să fie adoptate, pentru că de fapt aceasta este condiția necesară pentru ca Bulgaria să devină membră a spațiului Schengen. Dacă se va întâmpla asta, vom fi împreună cu România. Dacă vom avea o nouă întârziere și din nou cele două legi fundamental necesare nu vor fi adoptate, atunci există un risc și nimeni nu ar putea învinovăți nici România, nici Comisia, dacă procedează în mod diferit pentru România și Bulgaria. Asta depinde de noi în acest moment”, a conchis acesta.