Volodimir Zelenski: „Împreună, noi facem primul pas spre o pace corectă”

Volodimir Zelenski a declarat că tot ce va fi convenit la acel summit va face parte din procesul de restabilire a păcii necesare tuturor.

El a adăugat că va fi interesant să se vadă cum va fi scrisă istoria la această întâlnire.

„Tot ce va fi convenit la acest summit va face parte din procesul de restabilire a păcii de care avem toţi nevoie. Vom vedea cum se va scrie Istoria la acest summit”, a declarat Volodimir Zelenski.

Participă aproximativ 90 de ţări, însă reuniunea reflectă ambiţii limitate fără participarea Rusiei și Chinei.

Președintele ucrainean a afirmat că, împreună, ei fac primul pas spre o pace corectă, adăugând că lumea este mai puternică decât Vladimir Putin.

„Împreună, noi facem primul pas spre o pace corectă. Lumea este mai puternică decât Vladimir Putin”, a transmis Volodimir Zelenski.

Vineri, președintele rus s-a implicat vehement în discuții, cerând practic capitularea Ucrainei înainte de orice discuții de pace.

Zelenski a criticat „ultimatumul” în stilul președintelui rus, comparându-l cu tactica lui Hitler, care a inițiat invazia în Ucraina în februarie 2022.

volodimir zelenski
SURSA FOTO: X (fostul Twitter)/ Oriannalyla

Viola Amherd promovează o pace justă și durabilă în colaborare cu Ucraina

Președinta elvețiană Viola Amherd a afirmat că intenționează să stimuleze un proces pentru o pace justă și durabilă, alături de omologul său ucrainean.

Ea a adăugat că în calitate de comunitate internațională, intenționează să pregătească terenul pentru discuții directe între părțile beligerante și a subliniat că este clar pentru toți că Rusia va trebui să fie implicată la un moment dat pentru a inspira un proces de pace.

„Dorim să inspirăm un proces pentru o pace justă şi durabilă. În calitate de comunitate internaţională, noi putem pregăti terenul pentru discuţii directe între părţile beligerante. Dacă vrem să inspirăm un proces de pace, Rusia trebuie să fie de asemenea implicată la un moment dat. Aceasta este clar pentru toţi.”, a declarat preşedinta elveţiană Viola Amherd, alături de omologul său ucrainean.

Summitul de la Burgenstock: Perspective și așteptări pentru o reuniune complexă

Un al doilea summit a fost luat în considerare, conform declarațiilor făcute marți de către șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak.

Reuniunea, desfășurată în luxoasa stațiune Burgenstock, urmează să înceapă cu o ședință plenară sâmbătă după-amiază, urmată de un dineu.

Duminică, în grupurile de lucru se vor discuta trei subiecte: securitatea nucleară, libertatea navigației și securitatea alimentară, alături de aspecte umanitare, cu accent pe soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia.

Vicepreședintele american Kamala Harris, care îl reprezintă pe președintele Joe Biden revenit în SUA după participarea la G7 în Italia, a adus un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, cu focus pe sectorul energetic și asistență umanitară.

Președintele francez Emmanuel Macron va participa la summitul programat pentru sâmbătă, alături de alți lideri de stat și guvern din cadrul G7, care include Germania, Canada, Italia, Japonia și Marea Britanie.

Gazdele din Elveția au urmărit să adune cât mai multe țări posibil, inclusiv din Sudul global, dar din grupul țărilor emergente BRICS, doar Arabia Saudită a trimis ministrul de externe. Brazilia, India și Africa de Sud vor fi reprezentate de trimiși de rang inferior la acest eveniment.

În ceea ce privește China, s-a avertizat că nu va participa la discuții până când Rusia nu va fi prezentă.

Experții sunt rezervați în privința rezultatelor acestui summit.

Think tank-ul International Crisis Group apreciază că pentru Kiev și susținătorii săi va fi dificil să obțină rezultate tangibile la reuniune, în afara reafirmării principiilor de integritate teritorială din Carta ONU.

„Kievului şi susţinătorilor săi le va fi greu să obţină rezultate tangibile la reuniune, dincolo de reafirmarea principiilor de integritate teritorială din Carta ONU”, apreciază think tank-ul International Crisis Group.