Volodimir Zelenski a anunţat marţi, 27 februarie, că a ajuns în Arabia Saudită, unde participă la o întrevedere cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Printre altele, scopul discuțiilor este medierea acestei ţări în schimburile de prizonieri de război dintre Kiev şi Moscova.

Volodimir Zelenski a ajuns în Arabia Saudită

Potrivit șefului de la Kiev, negocierile se vor concentra pe „formula de pace” propusă de Ucraina pentru a pune capăt invaziei ruse. Un alt obiectiv este „întoarcerea prizonierilor de război” deţinuţi de Moscova, la care Riadul „a contribuit deja”.

„Am ajuns în Arabia Saudită pentru discuţii cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman”, a scris Zelenski, într-o postare realizată pe pagina sa de X.

Amintim că Ucraina a organizat mai multe întâlniri multilaterale pentru a discuta formula de pace cu reprezentanţi din zeci de ţări.

Totodată, Kievul speră să organizeze un summit de pace și în Elveţia care să îi implice pe liderii acestor naţiuni în primăvară.

„Acum suntem foarte aproape de organizarea primului summit de pace şi contăm pe continuarea sprijinului activ din partea Arabiei Saudite”, a mai scris Zelenski.

volodimir zelenski
SURSA FOTO: Președinția Ucrainei

Vor discuta despre domenii promițătoare de cooperare economică

Zelenski a spus și că vor discuta despre domenii promițătoare de cooperare economică și despre implicarea Arabiei Saudite în reconstrucția Ucrainei.

Arabia Saudită a acţionat anterior ca mediator în schimburile de prizonieri dintre Ucraina şi Rusia. Zelenski a declarat că este sigur că întâlnirea sa de marţi va „aduce rezultate” în această privinţă.

Ucraina nu a primit decât 30% din obuzele promise de UE

În altă ordine de idei, Zelenski a spus anterior că Ucraina a primit doar 30% dintr-un milion de proiectile de artilerie. Cantitatea a fost promisă de Uniunea Europeană anul trecut.

Acest anunț a venit într-un moment critic, în care armata ucraineană se confruntă cu dificultăți pe front. O altă problemă este că suferă din cauza lipsei de muniții, conform informațiilor furnizate de France Presse.

Amintim că Uniunea Europeană și-a asumat anul trecut angajamentul de a trimite în Ucraina un milion de obuze de artilerie. Angajamentul este valabil până la sfârșitul lunii martie 2024.

Totuși, UE a recunoscut că nu a reușit să își atingă acest obiectiv.