Tulpina Omicron generează îngrijorări din ce în ce mai mari în România, iar medicul Octavian Jurma avertizează. Potrivit acestuia, tulpina Omicron poate tripla numărul de internări în spitale în categoria de vârstă 0-39 ani.

Totodată, medicul spune că deși la momentul actual noua variantă a virusului pare a fi mult ”mai blândă” decât varianta Delta pentru că nu crește numărul persoanelor spitalizate, chiar dacă există un număr mai mare de infectari, analiza arată că a crescut numărul copiilor și al tinerilor spitalizați la categoria 0-39 ani.

În acest context, Ocravian Jurma spune că această creștere a spitalizărilor va duce la creșterea numărului de decese în cazul acestei categorii de vârstă, adăugând că este foarte posibil ”ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”.

„Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie.

Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că deciza a fost luată să repetăm „succesul” din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, susține Jurma.

Începe valul 5 al pandemiei

În ceea ce privește relaxarea măsurilor anunțate de autorități, medicul spune că acestea vor alimenta valul 5 al pandemiei. Totodată, el a adăugat că este posibil ca valul Omicron să înceapă la două săptămâni după deschiderea școlilor, adică la jumătatea lunii ianuarie.

„Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la două săptămâni după deschiderea școlilor, undeva în a două jumătate a lunii ianuarie”, adugă Octavian Jurma.

Medicul a transmis și un mesaj dur. Acesta susține că în următoarea perioadă se va vedea ”insensibilitatea” în fața copiilor care vor ajunge la spital.

„Rămâne de văzut dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri. Să sperăm că cei în vârstă nu vor spune și ei „lasă că mor doar tinerii”. Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccineaza-i, acum!”, este mesajul specialistului.

O veste bună venită din partea acestuia este că autoritățile au timp să ia măsuri împotriva următorului val al pandemiei.