Valentin Ionescu îl contrazice pe Florin Cîțu pe tema scumpirilor de pe piața RCA

După ce senatorul PNL Florin Cîțu a afirmat că după expirarea perioadei de plafonare, prețurile vor fi aproape duble, Valentin Ionescu vine cu o explicație.

„Haideţi să ne imaginăm următorul scenariu – să spunem că nu am fi venit cu această propunere prin care societăţile să practice tarifele din luna februarie. Credeţi că s-ar fi dublat tarifele până în septembrie?

Am răspuns indirect printr-o altă întrebare – credeţi că fără această limitare la februarie s-ar fi dublat? Eu nu cred. Nu există această posibilitate”, a declarat Valentin Ionescu, întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă poate oferi asigurări românilor că preţurile poliţelor RCA nu vor fi aproape duble, la expirarea perioadei de plafonare, aşa cum a acuzat senatorul PNL Florin Cîţu.

Amintindu-ise despre faptul că Florin Cîţu spunea că una sau două companii de piaţa asigurărilor RCA vor să părăsească piaţa până la expirarea duratei de plafonare de şase luni, Ionescu a răspuns: „Vom vedea”.

Valentin Ionescu: Ne-au anunţat că vor să mai aducă capital de solvabilitate, astfel încât să îşi permită o cotă mai mare de piaţă

„Aşa cum spun, în urma analizelor şi discuţiilor pe care le-am avut, companiile care sunt în piaţă, cel puţin unele dintre ele, ne-au anunţat că vor să mai aducă capital de solvabilitate, astfel încât să îşi permită o cotă mai mare de piaţă.

Au susţinut şi public şi în cadrul întâlnirilor cu toate ministerelor de resort implicate că îşi asumă această perioadă de şase luni, cu condiţia să lucrăm, să adresăm probleme structurale împreună cu toţi cei implicaţi”, a completat directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF.

Fostul premier Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că efectele pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA sunt faptul că preţurile RCA vor exploda, o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA şi o companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România.

ASF pregătește un proiect de lege pentru luna mai

Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, a declarat că scopul hotărârii privind plafonarea preţului la poliţele RCA adoptată, miercuri, de către Guvern este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, să nu mai avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi ca ASF să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

„Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a adăugat el.