Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta! Se întâmplă de la 1 ianuarie 2027

Un proiect de ordonanță ce se află acum la avizarea Consiliului Economic și Social prevede ca până în anul 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri să poate fi citite de la distanță.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, se arată în această ordonanță.

Așadar, de la finalul acestui an se vor putea instala doar contoarele și repartitoarele de căldură ale căror date vor putea fi citite de la distanță. În ceea ce privește dispozitivele deja instalate, care nu permit o astfel de citire, ele vor trebui înlocuite cu unele noi care permit citirea de la distanță începând cu data de 1 ianuarie 2027.

Proiectul mai spune că acele clădiri mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau care au centrală de încălzire sau răcire trebuie să monteze contoare individuale până la data de 31 decembrie 2022. Acest lucru trebuie făcut pentru individualizarea consumului energiei pentru încălzire sau răcire și apă caldă în ceea ce privește fiecare spațiu în afară de cele pentru locuit.

Cine este exceptat de la lege

Proiectul mai arată că până la începutul anului 2027, toți românii trebuie să aibă astfel de repartitoare sau contoare, însă există și excepții, iar aici vorbim despre acele asociații de proprietari care pot demonstra că dotarea cu astfel de dispozitive nu este rentabilă.

Aceste asociații de proprietari pot folosi alte metode alternative pentru măsurarea consumului de energie termică.

De asemenea, proiectul mai arată că metodologia, criteriile generale și procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea vor trebui aprobate printr-o hotărâre a consiliului local.

În expunerea de motive se arată că modificările propuse Legii numărul 121 din 2014 cu privire la eficiența energetică „se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.

Amintim că acest proiect de ordonanță nu este momentan aplicabil. El trebuie să fie aprobat de Guvern și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare!