România cere patru schimbări în PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a dezvăluit vineri, 10 februarie 2023, schimbările pe care le va cere România la Bruxelles, în privința Planului de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre solicitările oficialilor români se numără bugetul alocat pensiilor de 9,4% din PIB și reforma pensiilor speciale.

Potrivit spuselor sale, sunt patru puncte majore ce vor face obiectul negocierilor de la Bruxelles, unele cerute de România, altele cerute de Comisia Europeană (CE). Marcel Boloș a precizat, totodată, că toate cererile trebuie depuse până pe data de 30 aprilie 2023.

„Avem patru solicitări majore în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență. Prima este, de fapt, o obligație și se referă la reducerea grantului, ca urmare a creșterii economice din 2021 față de 2020. Avem de redus 2,1 miliarde euro, o sarcină grea pentru că presupune afectarea unora dintre jaloanele la care ne-am angajat, implicit a unor investiții cuprinse în plan.

A doua situație care ne-a afectat este cea referitoare la creșterea prețurilor materialelor de construcții și a manoperei, dar și creșterea costurilor cu utilitățile pentru proiectele de infrastructură. Impactul este de 2,2 miliarde de euro. A treia solicitare privește investițiile în RePower EU. România a beneficiat de o suplimentare a grantului pentru acest capitol de 1,4 miliarde euro. Acum trebuie să stabilim categoriile de investiții în independență energetică pe care le susținem.

Al patrulea element principal se referă la circumstanțele obiective ale jaloanelor și țintelor care fac obiectul negocierii. Printre cele mai importante e plafonul de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Al doilea jalon este cel referitor la înlocuirea Magistralei 4 cu Magistrala 6 de metrou. Și un altul se referă la jaloane și ținte ce țin de proiectele de infrastructură, cu termene care trebuie împinse până în 31 august 2026”, a explicat, vineri, Marcel Boloș în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.

România are un jalon de tip red line în ceea ce privește pensiile speciale

În cadrul acelui interviu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost întrebat dacă România va cere și modificarea jalonului care se referă la pensii speciale. La această întrebare, Marcel Boloș a zis că, în privința pensiilor speciale, „România are un jalon de tip red line, adică este linie roșie.”

„Atunci când s-a aprobat PNRR, s-a aprobat cu două condiții. O primă condiție se referă la decarbonizare și angajamentele noastre pentru a scoate din funcțiune grupurile energetice pe bază de cărbune.

Al doilea pilon mare este cel privitor la pensii, unde România a avut un volum foarte mare de cheltuieli cu pensiile, care depășesc deja ordinul a 100 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro)”, a adăugat oficialul român.