UPDATE: Ministrul Adrian Câciu, despre reintroducerea schemei compensării preţului la combustibili

Ministrul de Finanţe a fost întrebat în ce condiţii ar putea reveni schema de compendare a preţului la carburanţi şi dacă sunt bani.

”Acest guvern a căutat soluţii în funcţie de dinamica evoluţiei economiei sau a situaţiei cu care s-au confruntat cetăţenii şi a intervenit de fiecare dată. (..) S-a intervenit atunci când lucrurile au ajuns la o limită de insuportabilitate. Pot să vă spun un singur lucru, că acest guvern va interveni dacă lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă în care să nu poată fi sustenabilă pentru economie şi cetăţeni”, a răspuns ministrul.

El a precizat că ”la acest moment, la care vorbim, lucrurile nu sunt în acea zonă”. ”Putem să ne uităm, am văzut, comparaţiile se fac cu începutul anului, hai să ne uităm să facem comparaţii cu luna februarie 2022, să avem un termen de comparaţie când au început preţurile să crească foarte sus”, a mai spus ministrul Câciu, arătând că trebuie să ne uităm şi pe piaţa petrolului şi a combustibibului.

”Când va fi cazul, acest guvern va interveni, vă asigur” a arătat Adrian Câciu. Întrebat dacă sunt bani pentru a susţine această schemă de compensare încă 3 luni sau 6 luni, ministrul a spus că, aşa cum s-au găsit soluţii pentru a interveni, se vor găsi soluţii, cât se poate susţine.

Ştirea iniţială

Guvernul României ar putea reintroduce compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil

În prezent, Guvernul României ia în calcul să reintroducă compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil în curând din cauza scumpirilor la pompă din ultima perioadă.

Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, Guvernul României ar introduce această măsură după data de 5 februarie 2023.

Subvenția de 50 de bani pe litrul de carburant ar fi trebuit păstrată

Vă amintim că Mircea Coșea a vorbit recent despre decizia Guvernului României de a elimina compensarea de 50 de bani pe litrul de combustibil. Din punctul său de vedere, subvenția de 50 de bani la carburanți ar fi trebui păstrată deoarece piața petrolului va fi extrem de instabilă în următoarele luni.

„Cred că hotărârea Guvernului de a elimina acea bonificaţie, acel bonus de 50 de bani a fost o greşeală pentru că probabil analiştii Guvernului s-au gândit că intrăm într-o epocă în care petrolul va scădea ca preţ şi nu mai e nevoie să mai protejăm pe consumatorii interni. E o greşeală. În aceste condiţii ar fi trebuit să meargă în continuare, dacă nu neapărat cu protecţia noastră, a celor care avem câte o maşină şi umblăm de ici, colo, ci pentru efectele costului carburantului asupra întregului lanţ practic”, a spus analistul economic.

Acesta a atras atenția asupra faptului că agricultura României va intra într-o perioadă nefavorabilă, având în vedere că ne aflăm într-o perioadă lungă de secetă pedologică. Drept urmare, lucrările cer mult combustibil.

„Oricum am privi lucrurile costul carburantului este un element central în tot mecanismul economic până la urmă”, a adăugat el.

Vă amintim că la data de 30 iunie 2022, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevedea compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților pentru o perioadă de trei luni. Atunci, prețul mediu pentru un litru e benzină era de 8,65 de lei, iar pentru un litru de motorină era de 9,22 lei.

Măsura, care inițial trebuia să expire la data de 1 octombrie 2022, a fost prelungită pentru încă trei luni. La data de 28 decembrie 2022, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că măsura nu va mai continua în acest an.