Un nou beneficiu pentru următorii români

Propunerea respectivă prevede modificarea alineatului 1 al articolului 87 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în vederea clarificării obligaţiilor comisiei de evaluare, conform comunicatului USR-PLUS.

Astfel, Radu Panait transmite că prin modificarea legii „se va reda demnitatea cetăţenilor deoarece vor fi eliminate situaţiile absurde” în care persoane cu handicap, precum cele membre amputate, sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecţiunii lor şi au fost emise acte normative care atestă acest lucru.

O situaţie absurdă

„Sunt cetăţeni care anual, sau la doi ani, merg la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil. Este o situaţie absurdă pe care vreau să o corectez. Ştiu că există un ordin comun al Ministrului Muncii şi justiţiei sociale şi al Ministrului Sănătăţii din 2019 care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru aceşti oameni.

Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă. Când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie şi fără respect faţă de aceşti oameni necăjiţi. Iniţiativa vine să corecteze aceste situaţii”, a explicat reprezentantul USR PLUS.

Radu Panait arată în expunerea de motive că adoptarea şi punerea în aplicare a legii va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de obţinere a certificatului de handicap de către persoanele cu membre amputate, având ca efect confortul lor fizic şi psihic, odată ce va fi eliminată obligaţia de a se prezenta periodic la comisia de evaluare.

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionare şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare este obligată să acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentare acestora la reevaluările periodice”, este scris articolul respectiv.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim