În intervalul 8-14 martie, la nivel internațional este marcată Săptămâna Mondială a Glaucomului, afecțiune care este responsabilă de până la 12% din totalul cazurilor de orbire. Am stat de vorbă cu Prof. Univ. dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, despre metodele de prevenție și tratament a afecțiunii care trece neobservată în până la 90% din cazuri, ducând lent dar sigur către orbire.

Când vorbim despre glaucom, poate cea mai importantă caracteristică a sa este că are o progresie tăcută. Ne luptăm, deci, cu o boală care nu are simptome în stadiile incipiente, dar care ne poate lăsa cu handicap vizual pe viață. Tocmai de aceea trebuie să insistăm foarte mult pe partea de prevenție. De multe ori, când glaucomul începe să dea primele simptome, este deja prea târziu pentru ca vederea să fie salvată în proporție de 100%,” afirmă dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii Ofta Total.

Glaucomul: Care sunt factorii de risc

Glaucomul evoluează pe parcursul a zeci de ani și este provocat de acumularea în exces a lichidului în interiorul ochiului. Astfel, crește presiunea intraoculară iar nervul optic ajunge să fie afectat.

În momentul în care lichidele din ochi nu mai pot fi eliminate în cantitate suficientă, tensiunea intraoculară crescută ajunge să apese pe nervul optic, nerv care este responsabil de transmiterea imaginii de la ochi la creier și îl distruge lent și progresiv.

Factorii de risc asociați glaucomului sunt bolile vasculare, vârsta înaintată și predispoziția genetică. Nu există altă modalitate de depistare, prevenție a glaucomului decât controlul de rutină la oftalmolog. Având în vedere că 40% dintre români nu au fost deloc la doctor în 2019, ne dăm seama că avem mare nevoie ca statul, alături de mediul privat și societatea civilă, să apese pedala de accelerație în ceea ce înseamnă încurajarea populației de a merge preventiv la doctor. Știm deja că prevenția e mai ieftină decât tratamentul, însă ar trebui să investim mai mult în acest concept și să-l derivăm în mai multe forme și pe mai multe canale de comunicare,” adaugă dr. Adriana Stănilă.

Glaucomul. Diagnostic și tratament

Diagnosticarea glaucomului se face în urma unor investigații amănunțite precum măsurarea presiunii intraoculare, examinarea la lampă cu fantă a polului anterior și posterior al globului ocular, precum și perimetria computerizată și tomografia în coerență optică a nervului optic și a maculei.

Cel mai important obiectiv în tratarea glaucomului este scăderea rapidă și constantă a presiunii intraoculare, care se realizează cu ajutorul picăturilor antiglaucomatoase.

În cazul pacienților la care tratamentul cu picături nu funcționează, presiunea intraoculară mai poate fi scăzută cu ajutorul laserului – Trabeculoplastie laser selectivă (SLT) cu laserul Tango Reflex. Nu în ultimul rând, în cazul glaucomului aflat în stadii avansate, presiunea intraoculară mai poate fi scăzută și altfel, anume prin ciclofotocoagularea transclerală micropulsată laser, cu Laserul Cyclo G6 Iridex, Chirurgia glaucomului prin trabeculectomie rămâne gold-standardul tratametului chirurgical al glaucomului. adaugă dr. Adriana Stănilă.