Începând cu luna ianuarie 2024 va avea loc majorarea pensiilor, în conformitate cu actuala Lege a Pensiilor. În ceea ce privește legislația referitoare la pensii, se conturează o indexare cu inflația. Astfel, este vorba despre o sporire considerabilă de aproape 14%.

Majorarea planificată pentru pensii are loc în ianuarie 2024

Cu privire la transformările planificate în sistemul de pensii, acestea vor deveni palpabile începând cu luna septembrie. Pentru prima oară, poate fi analizată implementarea impozitării progresive, conform Antena 3.

Din 1 ianuarie 2024, se instituie un prag de neimpozitare pentru pensia minimă, ajustată în funcție de indicele inflației. Pornind de la luna septembrie, în exemplul unei pensii de 2.000 de lei, calculată pe o perioadă de 35 de ani de muncă și având în vedere noul punct de pensie de 81 de lei, suma poate ajunge la 4.200 de lei.

Noul cadru legal ar putea influența vârsta de pensionare

În scenariul în care colectarea nu va funcționa, dacă economia României nu va atinge procentele estimate, investițiile și contextul internațional nu vor susține această măsură din punct de vedere economic, decontul în anul 2025 ar putea să aibă un impact semnificativ.

În acest context, noul cadru legal privind pensiile ar putea influența vârsta de pensionare. Există posibilitatea impunerii unui plafon pentru pilonul public de pensii sau chiar eliminarea pensiilor într-un interval de 10 ani. Acest aspect reprezintă o problemă cu implicații la nivel global.

Marcel Ciolacu a lăudat bugetul pentru anul 2024

Amintim că Marcel Ciolacu a lăudat bugetul pentru anul 2024. Liderul Executivului a subliniat că prin bugetul pregătit pentru anul viitor se vor continua principalele măsuri ale Guvernului.

Vorbim așadar despre creşterea puterii de cumpărare, investiții importante în România, dar și disciplină mult mai bună a cheltuielilor publice, a explicat el. Ciolacu a reamintit apoi că în 2024 vor crește salarii și pensii. Premierul a subliniat că bugetul va susține asta.

Anul viitor, va fi unul în care bugetul României va fi orientat spre dezvoltare, fără să ignore însă componenta economică, a mai precizat prim-ministrul.

Declarația a venit după ce șeful Guvernului a prezidat marți, 12 decembrie, ședința Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Proiectul de buget pentru anul viitor și posibilitatea majorării salariului minim pe economie au fost principalele teme ale reuniunii.