UPDATE:

Trupele rusești au bombardat marea frabrică de avioane Antonov, din Kiev. Informațiile au fost confirmate de Primăria Kievului. Fabrica Antonov produce avioane foarte mari, majoritatea rulând în Rusia și fostele țări din Uniunea Sovietică.

Practic, Rusia a bombardat o fabrică de la care achiziționau avioane, până la începutul războiului.

Știrea inițială

Negocierile dintre Ucraina și Rusia se reiau luni. Discuțiile au loc prin videoconferință. Delegația ucraineană se așteaptă să obțină rezultate concrete în zilele următoare. Până atunci, ministerul britanic al Apărării spune că forțele navale ale Rusiei controlează coasta Mării Negre și au blocat accesul Ucrainei la principala rută de export.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare ale discuţiilor. El a scris pe contul său de Twitter că Rusia percepe acum mult mai adecvat lumea din jurul ei.

„Este mult mai sensibilă la poziția Ucrainei, care și-a arătat capacitățile pe câmpul de luptă, și la acțiunile Ucrainei în ceea ce privește protejarea intereselor sale. Propunerile noastre sunt pe masă și sunt foarte ferme. În primul rând, se referă la retragerea trupelor, încetarea focului etc. În principiu, nu vom renunța la niciuna dintre pozițiile noastre. Rusia înțelege deja acest lucru. Rusia începe să discute constructiv”, a punctat acesta.

Statele Unite pun o presiune enormă asupra lui Vladimir Putin

Pe de altă parte, Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA, a arătat că Statele Unite pun o presiune enormă asupra lui Vladimir Putin pentru a-l determina să-și schimbe calculele, să pună capăt acestui război, pentru a fi de acord, în primă instanță, cu o încetare a focului, cu coridoarele umanitare și în cele din urmă să pună capăt invaziei.

„Acea presiune începe să aibă un anumit efect. Observăm câteva semnale ale dorinței de a avea negocieri reale, serioase, dar trebuie să spun că, până acum Vladimir Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni cu tot ce putem”, a punctat acesta.

Rusia a cerut Chinei ajutor militar şi economic

În paralel, presa americană scrie că Rusia a cerut Chinei ajutor militar şi economic. Ambasada Chinei de la Washington a transmis că nu este la curent cu această cerere. Solicitarea vizează continuarea războiului în Ucraina şi ocolirea sancţiunilor occidentale, a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT).  Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.

„Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru mai multe media.

Un obuz rusesc a lovit o clădire cu nouă etaje

La Kiev au loc lupte grele. Un obuz rusesc a lovit o clădire cu nouă etaje. Apartamentele de la etajele 3 și 4 au luat foc, iar mare parte din clădire s-a prăbușit. Nu sunt momentan informații referitoare la victime. Atacul nu ar fi fost anunțat prin alarma antiaeriană.

Liderul cecen, mesaj amenințător pentru Volodimir Zelenski

Liderul cecen Ramzan Kadîrov se află în Ucraina. Un clip postat de acesta pe rețelele sociale a fost preluat de Nexta. Conform mesajului care însoțește imaginile, Kadîrov ar discuta planurile de luptă cu militarii ceceni care ajută trupele ruse. Mai mult, liderul pro-rus al republicii cunoscute pentru violențele care au loc acolo i-ar fi transmis și un mesaj lui Volodimir Zelenski. Îi spune acestuia că va fi găsit de luptătorii ceceni, indiferent unde s-ar ascunde.

Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești au blocat coasta ucraineană a Mării Negre, împiedicând desfășurarea comerțului maritim internațional al acestei țări. Ministerul britanic postează în fiecare seară pe Twitter o actualizare a informațiilor pe care le are în legătură cu frontul din Ucraina. Postarea de duminică a ministerului precizează: „Forțele navale ruse au instituit o blocadă în largul coastei ucrainene a Mării Negre, izolând efectiv Ucraina de comerțul maritim internațional”.

Ucrainenii au ținut piept rușilor în încercarea de a înainta spre Kiev

Armata ucraineană a zădărnicit o încercare a vehiculelor militare rusești de a traversa râul Irpin pe un pod de pontoane construit în apropiere de Hostomel, arată o nouă imagine din satelit de la compania Maxar Technologies, potrivit CNN. Podul a apărut pentru prima dată în imaginile din satelit de la Maxar joi, 10 martie, iar în noua fotografie, acesta pare să fi fost distrus.

În plus, într-o altă fotografie, care a circulat duminică pe rețelele sociale, se vede mai de aproape podul de pontoane distrus și vehiculele militare rusești zăcând în apă, în apropiere. CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea fotografiei postate pe rețelele sociale.

Un pod a fost distrus complet

Forțele ucrainene din suburbia Irpin din Kiev au respins până în prezent înaintarea trupelor ruse spre capitala ucraineană. Podul principal care traversează râul Irpin a fost distrus chiar de ucraineni pentru a împiedica un avans al rușilor, pentru că râul Irpin reprezintă un obstacol natural semnificativ pentru armata inamică, scrie CNN.

Podul de pontoane fusese amplasat de ruși în câmp deschis, la aproximativ 8 kilometri nord de podul principal peste râul Irpin. Este a doua locație cunoscută în care rușii au construit un pod de pontoane pentru a-și muta vehiculele. Înainte de începerea propriu-zisă a invaziei, rușii au construit în Belarus un pod de pontoane peste râul Pripiat, în zona de excludere de la Cernobîl, iar mai târziu au mutat cu ajutorul lui zeci de trupe și vehicule militare.