Studiul recent realizat de Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) arată că persoanele care au luat masa la restaurant au o șansă mult mai mare de a se îmbolnăvi. Concluziile acestui studiu ridică semne de întrebare în privința siguranței clienților restaurantelor, cafenelelor și barurilor în contextul pandemiei, transmite CNN, citat de Adevărul.

Testele au fost realizate la 11 instituţii medicale diferite din 10 state americane: California, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Ohio, Tennessee, Utah şi Washington. De asemenea, studiul a fost realizat pe 314 adulţi care au fost testaţi pentru COVID-19 în iulie, pentru că prezentau simptome, iar 154 de teste au ieşit pozitive şi 160 negative.

Datele recoltate au arătat că adulţii depistaţi pozitivi au declarat într-o mai mare măsură decât cei negativi că au luat masa la restaurant cu două săptămâni înainte de a începe să se simtă rău.

Studiul vine insă cu unele limitări, inclusiv faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă rezultate similare vor apărea în rândul unui grup mai mare de pacienți, iar întrebarea legată de masa la un restaurant nu a făcut distincția între un restaurant aflat în interiorul unei clădiri și cel aflat în aer liber.

„Pe lângă faptul că au luat masa la un restaurant, pacienţii pozitivi au mai declarat că merg la un bar sau la o cafenea. Măştile nu pot fi purtate în mod eficient în timp ce mănâncă şi beau, în timp ce cumpărăturile şi numeroase alte activităţi în interior nu împiedică utilizarea măştilor“, au comunicat cercetătorii.

În fine, 42% dintre adulții care au ieşit pozitivi au spus că au avut contact apropiat cu cel puţin o persoană confirmată cu COVID-19, spre deosebire de 14% dintre cei testaţi negativ, iar cele mai multe astfel de contacte, 51%, au fost cu membri ai familiei, se mai arată în studiu.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea