Este vestea cea mai proastă primită de Vladimir Putin. Deutsche Bank a luat o decizie care îi afectează puternic pe rușii cu conturi în bănci. Instituția bancară a închis conturile în euro ale mai multor bănci din Rusia.

Mai exact, Deutsche Bank a închis conturile în euro ale mai multor bănci din Rusia, proces început din aprilie. La mijlocul lunii martie, Deutsche Bank a notificat băncile rusești despre închiderea conturilor pe 8 aprilie. Conturile au funcționat până pe 7 aprilie inclusiv şi au fost închise pe 20 aprilie, a precizat unul dintre interlocutorii RBC, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că decizia a afectat multe mari instituţii de credit. Despre ce bănci vorbim, nu se ştie.

Profitul Deutsche Bank, cel mai bun din ultimii nouă ani

O a doua sursă a spus că Deutsche Bank a lăsat câteva conturi de corespondent în băncile mici ruseşti care nu atrag atenţia, care au puţine operaţiuni. Potrivit acestuia, dacă numărul tranzacţiilor bancare creşte, atunci Deutsche Bank închide contul.

Bloomberg a estimat la 7 mld. dolari pierderile băncilor europene din cauza conflictului din Ucraina. În acelaşi timp, profitul Deutsche Bank pentru primul trimestru al anului 2022 s-a dovedit a fi cel mai bun din ultimii nouă ani, cu o creștere de 18%, până la 1,2 mld. euro. Anterior, Raiffeisen Bank International (RBI) a rupt relaţiile cu o serie de bănci ruseşti care aveau conturi de corespondent.

Cea mai mare bancă din Germania a rămas ceva vreme pe poziție, în ciuda presiunilor de a rupe legăturile cu Rusia după invazia din Ucraina. Ea a argumentat, inițial, că trebuie să sprijine multinaționalele care fac afaceri în această țară.

Ulterior, a decis că își oprește activitatea operațională în Rusia.

Anunțul făcut de cea mai mare bancă din Rusia

„La fel ca unii dintre colegii noștri internaționali și în conformitate cu obligațiile noastre legale și de reglementare, suntem în proces de oprire a activității noastre rămase în Rusia, în timp ce ne ajutăm clienții multinaționali non-ruși să își reducă operațiunile”, transmite Deutche Bank, cea mai mare bancă particulară din Germania, relatează MediaFax.

Trebuie spus că până să ia această decizie, Deutsche Bank s-a confruntat cu critici usturătoare din partea unor investitori occidentali și politicieni europeni pentru legăturile pe care le are în continuare cu Rusia, după ce a spus că o plecare din Moscova ar fi contrară valorilor sale.