Polițiștii anunță proteste de la 1 ianuarie, ceea ce va duce la întârzierea intervențiilor de urgență

Angajații Ministerului de Interne (MAI) anunță că de la 1 ianuarie 2022 nu vor mai efectua ore suplimentare, ceea ce va duce la întârzierea intervențiilor de urgență sau a cercetărilor penale.

Aceștia au subliniat că nu cer salarii mai mari, ci să li se plătească drepturile prevăzute într-o lege din 2017.

În cursul zilei de luni, polițiștii din Maramureș au ieșit în stradă să protesteze, nemulțumiți că legea salarizării nu se aplică și la ei, cu toate că Guvernul a promis, încă din 2017, că nu vor mai exista situații în care angajații care au aceeași funcție și vechime să primească mai puțini bani decât alții.

”Noi nu cerem majorări salariale, ci doar respectarea legii. Salariile noastre au rămas plafonate din 2009.”, spune un polițist.

Vicepreședintele Europol, Ionuț Pop, spune că ”pentru toate categoriile de bugetari s-au găsit soluții, medicii au intrat pe grila din 2022 în urmă cu doi ani de zile, profesorii au recuperat în proporție de 90% această diferență. Angajații din sistemul de ordine publică, siguranță națională au recuperat din această diferență aproximativ 40% și ne vedem nevoiți să protestăm. Diferențele salariale nu sunt mari, trebuie calculate pentru fiecare individ în parte, iar o medie ar fi în jur de 800 de lei din care se trag contribuțiile la stat.”

Protestele continuă

Tot în cursul zilei de luni, polițiștii din Gorj au ieșit și ei în stradă, iar marți vor urma proteste și în alte orașe mari din țară. La finalul acestei săptămâni, polițiștii anunță că vor protesta, la București, în fața sediilor celor trei partide din coaliția de guvernare.

”Ieșim mai puțini în misiuni și ne asumăm. În afară de ore suplimentare, dacă vom decide să blocăm sistemul prin încetarea activității o vom face pe răspunderea proprie, ne dăm seama că pot fi consecințe.”, anunță Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.

De asemenea, președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreică, a declarat că ”am atras atenția că în raport cu numărul mic de polițiști și a faptului că a trebuit să facem atribuții pe timp de pandemie, pe care nu le avem în fișa postului, o serie de dosare penale au rămas nelucrate, sunt amânate și infracțiuni, necercetate, iar în mediul rural, unde sunt foarte puțini polițiști, ne întrebăm cine va merge la intervenții 112 dacă aceștia nu mai fac ore suplimentare?”.