S-a ajuns într-o situaţie absolut halucinantă în România! Mulţi oameni nu mai sunt în stare să respecte legea, chiar dacă îşi doresc asta, din cauza costurilor uriaşe.

Falimentul City Insurance a aruncat în aer piaţa asigurărilor RCA. Mircea Coșea: Lucrurile se complică în momentul în care prețul depășește orice imaginație

Este vorba, mai precis, despre asigurările obligatorii RCA pentru autovehicule, care au explodat odată cu falimentul City Insurance.

La finalul lui 2021, doar 6,7 milioane de autovehicule deţineau o asigurare RCA, din cele 9,6 milioane înmatriculate în România, potrivit datelor prezentate de ASF şi Ministerul Afacerilor Interne în Parlament.

Cunoscutul economist Mircea Coșea a analizat această situaţie, indicând faptul că preţurile asigurărilor nu mai sunt accesibile tuturor românilor, având în vedere că tarifele „depăşesc orice imaginaţie”.

Pe lângă cauzele cunoscute, mai există în România şi tendinţa de umflare a preţurilor folosind doar scuza inflaţiei, explică profesorul Mircea Coșea.

„Asigurarea este o obligație pentru fiecare posesor de mașină, dar lucrurile se complică în momentul în care prețul depășește orice imaginație. Prețul nu mai este accesibil tuturor, în condițiile în care suntem într-o criză, iar puterea de cumpărare a scăzut deja cu până la 30%.

Cauzele sunt cunoscute, creșterea cheltuielilor cu materiile prime, cu mâna de lucru. Dar mai există și o tendință de umflare a prețurilor, sub umbrela psihologică a inflației. Deci se măresc doar ‘pentru că este inflație’.

E un factor emoțional care acționează mereu în piață, când sunt anunțate date cu privire la inflație sau când un lider politic preconizează  o creștere a prețurilor.

De exemplu, cazul cu carnea de miel, când politicienii au anunțat că de Paște, kilogramul de carne de miel ar putea pleca de la 50 de lei. Astfel, comercianții au plecat de la această idee”, a declarat Mircea Coșea, într-o intervenţie la România TV.

Mircea Coșea: Statul e interesat de creșterea prețurilor, pentru că-și primește propria parte. Vorbim despre impozite mascate

Reputatul economist indică şi calea de urmat pentru autorităţile şi instituţiile statului român.

Mircea Coșea adaugă că toată această situaţie se traduce printr-un pericol crescut pe şoselele din România, dar care pare să fie acceptat de stat, care îşi primeşte oricum propria parte din bani.

„Aici trebuie să intervină instituții ale statului precum Protecția Consumatorului (ANPC) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care are o mulțime de probleme. Deocamdată este doar o instituție care dă sfaturi și care se prezintă într-o manieră elitistă.

Lipsa banilor creează un pericol în plus pe șoselele din România. Dar statul este interesat de creșterea prețurilor, pentru că-și primește propria parte.

Așa cum am mai spus, statul român își canibalizează economia. Toate aceste prețuri mari la energie, polițe RCA, carburanți, sunt niște impozite mascate”, a mai declarat profesorul Mircea Coșea.