Lovitura supremă pentru fumători! Medicii din România vor să interzică pe viață consumul de tutun

Un proiect de lege aflat în dezbatere în Noua Zeelandă intenţionează să interzică pe viaţă la achiziţia de ţigări pentru noile generaţii. Potrivit proiectului, persoanele cu vârste de până la 14 ani în 2027 nu vor avea niciodată voie să cumpere ţigări pe toată durața vieții lor.

De exemplu, în anul 2073, unei persoane în vârstă de 60 de ani i se va interzice consumul de tutun, în timp ce unei persoane în vârstă de 61 de ani i se va permite să acest lucru.

Ce spun medicii din România?

Medicul pneumolog Magda Ciobanu a susținut că „interdicţia de vânzare pentru totdeauna” nu ar fi o măsură rea. Mai mult, ea spune că sunt necesare „măsuri care să asigure aplicarea ei”.

„Intervalul de vârstă la care copiii încearcă, în general, primele ţigări este 14-16 ani. Pentru a deveni fumător zilnic, este esenţial ca fumatul să debuteze la vârsta adolescenţei, sau mai devreme. De ce? Deoarece nicotina produce dependenţă mult mai repede la adolescenţi decât la adultul tânăr, din motive biologice. Obiceiurile asociate cu comportamentul de fumător vor fi cu atât mai greu de dezamorsat cu cât sunt învăţate mai de timpuriu.

Fumatul nu va mai fi un comportament al tinerilor, ci al oamenilor bătrâni. Şi ce adolescent îşi doreşte să fie ca mama ori ca tata care fumează? Adică vor dispărea acele role models pentru fumat, pe măsură ce generaţia de 14 ani din 2022 va ajunge la 19 ani şi apoi la 20 şi tot aşa. Adică, cei care, în 2027, vor fi având 14 ani nu vor mai avea model de fumător în cei de 19 ani.

De ce ar fi rea o măsură prin care te asiguri că adolescenţii nu vor mai începe să fumeze? Să nu uităm că oamenii nu se nasc fumători – deci, adolescentul nu trebuie să renunţe la fumat; el trebuie să nu încerce ţigara, să nu încerce niciun produs care conţine nicotină. Da, s-ar potrivi chiar foarte bine în România – tocmai pentru că prevalenţa fumatului în rândul adolescenţilor a început iarăşi să crească. Faptul că azi nu se respectă interdicţia de vânzare către minori nu este un motiv pentru a spune că interdicţia de vânzare este, în general, o măsură ineficientă. De fapt, ea este implementată insuficient.

Prin urmare, dacă ne interesează soarta copiilor noştri, trebuie să ne gândim cum să facem pentru ca măsura să fie implementată şi cum să facem ca eficienţa ei să crească – pe termen mediu şi lung, nu doar acum, într-o săptămână, ca urmare a unor controale ale ANPC, filmate si transmise la TV şi pe YouTube. Unul din răspunsuri este tocmai interdicţia de vânzare pentru totdeauna, începând cu o anume generaţie, plus măsuri care să asigure aplicarea ei. Iar aceste măsuri nu sunt chiar atât de greu de adoptat şi de aplicat… trebuie doar voinţă politică pentru a adopta anumite reglementări”, a susținut medicul pneumolog Magda Ciobanu.